latinica  ћирилица
14/03/2024 |  17:12 ⇒ 17:18 | Autor: SRNA

U avgustu manifestacija "Srbija te zove" za srpsku djecu iz dijaspore

Vlada Srbije dala je danas saglasnost o organizaciji manifestacije "Srbija te zove", koja će biti održana od 1. do 11. avgusta za 250 srpske djece iz dijaspore i regiona od 12 do 15 godina, među kojim su i mališani iz Republike Srpske i BiH.
Beograd (Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC) -
Beograd (Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC)

Program ove manifestacije predviđa edukaciju djece, učenje srpskog jezika i istorije Srbije, treniranje i igranje prijateljskih utakmica sa djecom iz beogradskih klubova u pet olimpijskih disciplina: košarka, odbojka, tenis, fudbal, i rukomet, kao i druženje sa decom iz različitih zemalja.

Manifestacija "Srbija te zove" okupiće djecu srpske nacionalnosti iz SAD, Kanade, Australije, Austrije, Italije, Mađarske, Njemačke, Belgije, Švedske, Francuske, Kipra, Ukrajine, Hrvatske, BiH, Albanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Republike Srpske, kao i djecu sa Kosova i Metohije.

Radi pružanja brzog odgovora na humanitarne potrebe lica raseljenih iz Ukrajine i članova njihovih porodica koji se zbog aktuelne situacije ne mogu vratiti u Ukrajinu, Vlada Srbije je produžila važenje odluke o pružanju privremene zaštite u Srbiji raseljenim licima iz ove zemlje.

Članovi Vlade donijeli su ovu odluku, imajući u vidu da važenje prethodne odluke ističe u ponedjeljak 18. marta, a da usljed aktuelne situacije u Ukrajini postoje razlozi zbog kojih je neophodno i u narednom periodu pružati privremenu zaštitu raseljenim licima radi njihovih osnovnih ljudskih prava i sloboda.