latinica  ћирилица
14/03/2024 |  18:39 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Promovisna spomenica "80 godina ćutanja - ustaški zločini na Rakovcu i u Јelovcima 1943-2023" (VIDEO)

U organizaciji Boračke organizacije Pale i uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, promovisana je spomenica "80 godina ćutanja – ustaški zločini na Rakovcu i u Јelovcima 1943-2023".
Knjiga "80 godina ćutanja" - Foto: RTRS
Knjiga "80 godina ćutanja"Foto: RTRS

Ujedno, bila je to i premijera istoimenog dokumentarnog filma.

Knjiga i film obrađuju zločine koje je počinila ustaška Crna legija kada je na najsvirepiji način ubila 325 srpskih civila iz Rakovca, Јelovca i okolnih sela opštine Pale. Od ukupnog broja žrtava, ubijeno je 143-oje djece. Sela su spaljena do temelja, a preživjeli su samo oni koji se nisu zadesili kod svojih kuća.

- Na Palama je, u toku tih nekoliko dana ubijeno, a da Paljani, ljudi koji tu žive, gotovo ništa nisu znali o tom zličinu. Kud ćete veći zločin od toga - rekla je predsjednica Predsjedništva Boračke organizacije Pale Јasna Lazarević Gavrilović.

Decenije ćutanja učinile su svoje, tako da su spomenica i film, praktično, nastali u posljednjem trenutku.

- Živimo na turbulentnom prostoru, gdje dolazi do zatiranja dokumenata, zatim točak vremena radi svoje, ostali bi u tami prošlosti - kaže istoričar i koautor spomenice Lazar Škobo.

- Јedan veliki dio moje porodice je stradao, tako da sam imao i lični motiv. Dug prema precima i tom narodu Sarajevsko – romanijske regije - rekao je režiser dokumentarnog filma Boško Krljaš.

Srpska i Srbija ulažu zajedničke napore da, nakon decenija mraka, kultura sjećanja napokon zaživi u srpskom narodu.

- Važno je da razumijemo, prije svega da bi sebe poštovali. Srpski narod je dosta puta iskazao poštovanje za druge, nego za sebe - dodao je direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Spomenica je izašla u izdanju Narodne biblioteke Pale, a film je nastao u produkciji Kozara filma, uz materijalnu podršku Boračke organizacije Pale.