latinica  ћирилица
15/03/2024 |  10:48 ⇒ 10:52 | Autor: SRNA

Lučić: Cijeniti žrtvu sarajevskih Srba

Dugogodišnji predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić istakao je da treba cijeniti žrtvu sarajevskih Srba koji su prije 28 godina morali napustiti svoje domove, koje su časno i hrabro odbranili.
Miroslav Lučić - Foto: SRNA
Miroslav LučićFoto: SRNA

On je podsjetio da su u to vrijeme, dok se veliki dio srpskog naroda Republike Srpske radovao završetku rata i uspostavljanju mira, sarajevski Srbi proživljavali četvoromjesečnu agoniju od dana potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do momenta kada su morali da napuste svoje domove.

- Nevjerica, sumnja, tuga, neizvjesnost, razočarenje koji su dominirali našim mislima tih prvih dana nakon potpisivanja sporazuma, prerasli su u jasnu odlučnost da ne ostanemo u federalonom Sarajevu - dodao je Lučić u izjavi za Srnu.

Lučić je konstatovao da je Srbima bilo teško da napuste svoju imovinu, uspomene, grobove, ali da su poruke koje su stizale od muslimanskih zvaničnika ukazivale da tu nema sreće, ni budućnosti za srpski narod, pogotovo za srpske borce.

- Čini mi se to je bila najhladnija zima ikad, ali grijala nas je vjera da idemo živjeti u Republiku Srpsku, sa svojim narodom, na srpskoj zemlji, pa kako god bude - rekao je Lučić.

Lučić je dodao da je vrijeme pokazalo da su Srbi bili u pravu kada su odlučili da napuste Sarajevo.

- Međutim, napuštajući ga, mi se nismo odrekli ni Stare crkve, ni Kapele vidovdanskih junaka, ni Јeftanovića, ni Kapora, niti bilo kog drugog dokaza da smo tamo živjeli i stvarali - naglasio je Lučić.

Sarajevski Srbi su prije 28 godina morali da napuste svoja ognjišta u sarajevskim naseljima Ilidža, Ilijaš, Hadžići, Grbavica, Vraca, Rajlovac, Vogošća...Egzodus Srba iz Sarajeva treći je po brojnosti, nakon egzodusa Srba iz Hrvatske i sa Kosova i Metohije.