latinica  ћирилица
15/03/2024 |  11:30 ⇒ 12:40 | Autor: RTRS

Otvorene prijave za takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju (VIDEO)

Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj u saradnji sa resornim ministarstvom iz Srbije raspisalo je konkurs za najbolju tehnološku inovaciju 2024. godine.
Ministarstvo raspisalo konkurs za najbolju tehnološku inovaciju - Foto: RTRS
Ministarstvo raspisalo konkurs za najbolju tehnološku inovacijuFoto: RTRS

Prijavljivanje za takmičenje počinje danas i traje do 5. maja ove godine. Nagradi fond ovogodišnjeg takmičenja je 35.000 marka.

Podršku dodatnoj edukaciji pruža i Inovacioni centar iz Banjaluke.

Prošlogodišnji pobjednik je Banjalučanin Marko Glišić sa inovacijom vatrogasnog vozila - vozilo-robot koji ima daljinski upravljač i može doći do nepristupačnih mjesta.

- Zamišljeno je kao vozilo koje bi u opasnim uslovima moglo da izvidi teren i obavijesti operatera o neophodnim i ključnim stavarima koje trebaju da se izvide - rekaoje Glišić.

Direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić istakao je značaj podrške i njegovanja inovatorstva i novih ideja, koje, kako je naveo, treba da postanu komercijalna rješenja, jer je to velika podrška i razvoju privrede.

- Nije samo dovoljno na tržištu ponuditi proizvod kao takav ako se ne posjeduju znanja kako plasirati na tržište, kako marketing pripremiti, komunicirati s javnošću. Sve su to vrlo bitna znanja koja su neophodna da svi takmičari imaju - smatra Gverić.

Pomoćnik resornog ministra Zoran Bjelajac naveo je da je osnovan prvi naučno-tehnološki park u Republici Srpskoj.

- U kampusu Univerziteta, gdje će inovacije i mladi inovatori predstaviti svoje startap programe i da nauče kako da komercijalizuju svoju inovaciju - dodao je Bjelajac.

On je istakao značaj ovog takmičenja koje traje već 17 godina, tokom kojih je Vlada Srpske i resorno ministarstvo izdvojilo više od 600.000 KM za njegovu realizaciju.