latinica  ћирилица
15/03/2024 |  12:21 | Autor: SRNA

Lukić: Novim pravilnikom do zasnivanja svinjogojske proizvodnje

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske donijelo je Pravilnik o biosigurnosnim mjerama na farmama svinja čiji je cilj sprečavanje unosa patogena na farmu, imajući u vidu pojavu afričke kuge svinja, radi omogućavanja zasnivanja svinjogojske proizvodnje, izjavio je pomoćnik ministra za veterinarstvo Negoslav Lukić.
Negoslav Lukić - Foto: RTRS
Negoslav LukićFoto: RTRS

Lukić je naveo da se biosigurnosne mjere, između ostalog, odnose na postavljanje ograda, dezinfekcionih barijera, mrežica na prozore radi sprečavanja ulaska insekata...

- S obzirom na to da još uvijek ne postoji efikasna vakcina protiv afričke kuge svinja, neophodno je da budu sprovedene biosigurnosne mjere radi zaštite od unosa i širenja uzročnika bolesti u objekte. Neophodne mjere u ovom trenutku veliki broj farmera već ispunjava u većem ili manjem procentu - istakao je Lukić za Srnu.

On je dodao da će Ministarstvo kroz Pravilnik o podsticajnim mjera sufinansirati uvođenje biosigurnosnih mjera, odnosno nabavku i postavljanje zaštitnih ograda oko imanja, farme i prostora za odlaganje uginulih životinja, zatim zaštitnih mrežica u cilju sprečavanja ulaska insekata i ptica, izradu dezinfekcionih barijera na ulazima u imanje ili farmu, te izradu i opremanje sanitarnih prostorija.

Lukić je naglasio da se prilikom ponovnog uvođenja svinja uzima u obzir način držanja svinja na imanju.

- Na imanju gdje se svinje drže na otvorenom prvo moraju da se uvedu sentinel svinje /takozvane testne životinje/, ne više od 10 odsto kapaciteta farme, a koje su ispitane i koje su dale negativan rezultat na prisustvo antitijela na virus afričke kuge svinja ili svinje koje dolaze sa imanja na kome nije bilo nikakvih ograničenja - rekao je Lukić.

On je dodao da se svinje, u skladu sa uputstvima veterinarskog inspektora, pravilno raspoređuju po cijeloj farmi koja je bila zaražena i od njih se nakon 45 dana od uvođenja uzimaju uzorci radi ispitivanja na prisustvo antitijela na virus afričke kuge svinja.

- Kada se dobije negativan rezultat serološkog ispitivanja i ako nijedna svinja nije razvila antitijela na virus afričke kuge svinja, može da se pristupi daljem uvođenju svinja na imanje - objasnio je Lukić.

Kod ostalih načina uzgajanja, dodao je on, ponovno uvođenje svinja u imanje odvija se ili na prethodno opisan način ili se svinje uvode pod uslovom da dolaze sa imanja koja nisu bila podvrgnuta nikakvim ograničenjima u vezi sa afričkom kugom svinja.

- Svinje se uvode u imanje u roku od 20 dana. U obnovljenom stadu se podvrgavaju serološkom ispitivanju /oko 20 odsto svinja/, s tim da se uzorci za ovaj pregled uzimaju najranije 45 dana nakon dolaska na imanje posljednjih svinja. Nijedna svinja ne smije da napusti imanje dok se ne dobiju negativni rezultati serološkog ispitivanja - istakao je Lukić.

On je dodao da u slučaju pozitivnog nalaza na afričku kugu svinja, a nakon isteka 45 dana ili da se u navedenom periodu od 45 dana pojavi prisustvo virusa, vrši se eutanazija svih svinja i zabranjuje se ponovno useljenje na period od tri mjeseca.

Lukić je naglasio da u slučaju potvrde afričke kuge svinja na imanju koje je bilo zaraženo, a gdje nisu ispoštovane procedure ponovnog uvođenja svinja, vlasnik nema pravo na naknadu štete.

- Farme u skladu sa procjenom rizika podijeljene su u dvije grupe - one na kojima se drže od jedne do najviše 100 svinja smatraju se malim imanjima i prilikom posjete potrebno je obratiti najveću pažnju na osnovne uslove i higijenu objekta i dvorišta, a imanja koja drže više od 100 svinja smatraju se komercijalnim farmama i na njima se moraju primjenjivati sve propisane mjere biosigurnosti, bez izuzetka - poručio je Lukić.

On je apelovao na sve farmere da prilikom nabavke životinja obavijeste nadležnu veterinarsku organizaciju da bi bila ispoštovana procedura useljavanja životinja, te naglasio da je važno da sve životinje budu poznatog porijekla, propisno obilježene i unesene u Veterinarski informacioni sistem Republike Srpske.

Pravilnik o biosigurnosnim mjerama na farmama svinja u cilju sprečavanja pojave i širenja zaraznih bolesti objavljen je u Službenom glasniku Republike Srpske i stupiće na snagu 20. marta. Pravilnik je usaglašen sa veterinarskom strukom i sa farmerima.

Zbog afričke kuge svinja do sada je u Republici Srpskoj eutanazirano oko 50.000 ovih životinja. Šteta od ove bolesti iznosi oko 25 miliona KM, a resorno ministarstvo je do danas isplatilo oko 24 miliona KM naknade.