latinica  ћирилица
15/03/2024 |  15:21 ⇒ 16:37 | Autor: SRNA

Osnovna škola "Mokro" obilježila ruski praznik Maslenicu

Osnovna škola "Mokro" u Mokrom danas je bogatim kulturno-umjetničkim programom obilježila ruski praznik Maslenica koji označava početak Vaskršnjeg posta, a simbolizuje ispraćanje zime i dočekivanje proljeća.
Ruski praznik Maslenica na Palama - Foto: SRNA
Ruski praznik Maslenica na PalamaFoto: SRNA

Direktor škole Radmila Veselinović rekla je Srni da učenici ove ustanove tradicionalno već nekoliko godina obilježavaju ovaj ruski praznik.

- Nastavnica ruskog jezika u školi Snježana Malbašić sa učenicima obilježava ovaj praznik jer izučavanje jezika nam nalaže da djecu učimo kulturi, tradiciji i običajima naroda, pa i dijelu istorije u kojem smo taj jezik govorili, a u ovom slučaju ruski - istakla je Veselinovićeva.

Ona je navela da jedan od simbola Maslenice jesu palačinci, što učenici najviše vole, a koje su pravili kroz razne sekcije.

Veselinovićeva je rekla da su ove godine proširili manifestaciju i imali tematske radionice za sve učenike, dodajući da ni u vrijeme virusa korona nisu prekidali tradiciju.

- Pripremljen je bogat program koji je obuhvatao razne prezentacije, folklor, muziku. Postavljena je i izložba iz ambasade Rusije u BiH koja simbolizuje Maslenicu i običaje ruskog naroda - istakla je Veselinovićeva, te dodala da su sve uradili u saradnji i uz pomoć Ambasade Rusije u BiH.

Ona je navela i da su im u posjetu stigli gosti iz bratske škole "Drugi šumadijski odred" iz Velike Plane i predsjednik Skupštine opštine Velika Plana Dušan Marić.

Veselinovićeva je istakla da Osnovna škola "Mokro" sarađuje sa obrazovnim i institucijama kulture.

Obilježavanju ruskog praznika prisustvovali su predstavnici ruske Ambasade u BiH, rukovodstvo opštine Pale, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, javnog i kulturnog života, te Muzički ansambl Pale koji je uveličao manifestaciju svojim pjesmama.