latinica  ћирилица
15/03/2024 |  16:45 ⇒ 16:50 | Autor: sputniknews.com

Putin: Kijev provokacijama pokušava da skrene pažnju sa situacije na frontu

Kijev provokacijama na dan predsjedničkih izbora u Rusiji pokušava da skrene pažnju s realnog stanja stvari na liniji borbenog razdvajanja, gdje Oružane snage Rusije samouvjereno drže inicijativu, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV/SPUTNIK/) -
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV/SPUTNIK/)

- Јoš jedan mogući cilj akcija ove vrste jeste da se odvuče pažnja svog naroda i javnosti drugih zemalja kojima kijevski režim pokušava ponizno da izmami novac i pomoć svih vrsta, da odvuče pažnju od realnog stanja stvari na liniji borbenog razdvajanja, gdje Oružane snage Rusije samouvjereno drže inicijativu - rekao je Putin na savjetovanju sa stalnim članovima Savjeta bezbjednosti Rusije.

Putin je istakao da su ukrajinske oružane snage pokušale da prodru na teritoriju Rusije uz više od 2.500 vojnika, 35 tenkova, oko 40 oklopnih vozila.
On je, takođe, istakao da ruske protivvazduhoplovne snage uništavaju oko 95 odsto ukrajinskih raketa i drugih projektila.

Ukrajinski napadi neće ostati nekažnjeni

Rusi će, kako je rekao Putin, odgovoriti još većim jedinstvom na pokušaje provokacija, napadi Ukrajine neće ostati nekažnjeni.

- Koga su riješili da zaplaše? Višenacionalni narod Rusije? Toga nije bilo i, uvjeren sam, nikada neće ni biti. Ti napadi ne ostaju i neće ostati nekažnjeni - rekao je ruski predsjednik.

On je pokušaje Kijeva da ometa izborni proces napadima na regione Rusije nazvao besmislenim s vojne i zločinačkim s humanitarne tačke gledišta.

- Počev od 12. marta, pa i sada, protivnik je, koristeći specijalne odrede, strane plaćenike i snage za podršku Oružanih snaga Ukrajine, preduzeo nekoliko pokušaja izlaska i učvršćivanja na našoj teritoriji. Ni na jednom od pravaca protivnik nije imao uspjeha, svuda je odbijen i povukao se, tačnije pobjegao s velikim gubicima - rekao je Putin.

Šef države je tokom savjetovanja naveo da su predstavnici kijevskog režima izveli čitav niz diverzantsko-terorističkih napada u pograničnim rejonima Rusije, čiji je cilj bio da ometaju održavanje predsjedničkih izbora.

Ruski predsjednik je od ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua tražio da ga izvijesti o situaciji u vezi s napadima Oružanih snaga Ukrajine na pogranične ruske regione.

Predsjednički izbori u Rusiji 2024. godine održavaju se 15, 16. i 17. marta. Za mjesto predsjednika države pretenduju Leonid Slucki, Nikolaj Haritonov, Vladislav Davankov i Vladimir Putin.