latinica  ћирилица
15/03/2024 |  18:37 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Dodik: Ponovno pokretanje priče o rezoluciji o Sreberenici - prikriveno djelo Britanaca (VIDEO)

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković potvrdio je medijske navode da Zlatko Lagumdžija radi na novoj rezoluciji o Srebrenici koja bi trebalo da bude predstavljena na sjednici Generalne skupštine UN, u aprilu.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović, na marginama "Baku Global Foruma" upoznala je predsjednika 78. zasjedanja Generalne skuštine Denisa Fransisa da je to unilateralna akcija bez odluke Predsjedništva.

Ukoliko se Lagumdžija odluči na ovakav potez, to bi dovelo u pitanje funkcionisanje BiH, upozorio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

U tom slučaju najavio je preispitivanje partnerstva na nivou BiH, ali i rada u zajedničkim insitucijama.

Priznanje Elmedina Konakovića da ambasador Zlatko Lagumdžija praktično u potaji, bez znanja i odluke Predsjedništva priprema rezoluciju o Srebrenici, jasno pokazuje da Bošnjaci diplomatsku infrastrukturu koriste za ostvarenje okoštalog narativa o genocidnim Srbima i bošnjačkim žrtvama.

Šef diplomatije BiH hvali svog ambasadora, a Srpskoj, posebno Srbiji, nudi da podrži rezoluciju kako bi se Srbi, kaže, suočili sa pravnim činjenicama.

- Ako lideri srpskog naroda na Balkanu žele trajna pomirenja i suživot u zajednici EU oni zaista moraju priznati te pravne fakte koji su neoborivi. Iznenađen sam reakcijama iz Republike Srpske i oni tu prave neki predizborni folklor - rekao je Konaković.

Srbi nisu iznenađeni postupcima bošnjačkih diplomata, ali traže da sve što izlazi iz BiH bude usaglašeno od strane predstavnika sva tri naroda, u Predsjedništvu i drugim institucijama BiH.

Sve drugo, kaže predsjednik Srpske, je kršenje Ustava i otimanje spoljne politike od strane Bošnjaka.

Ponovno pokretanje priče o rezoluciji o Sreberenici je prikriveno djelo Britanaca, kaže Dodik.

- To je nešto što je neprihvatljivo, što će urušiti čak i pregovoračku poziciju BiH. Odbacujuemo kao provokativnu  Konakovićveu podršku koju je dao ambasadoru Lagumdžiji. Mislim da će to biti problem funkcionisanja BiH i nakon upućivanja mi ćemo redefinisati naše poslove u okviru partnerstva i institucija BiH - poručio je Dodik.

Nakon što je brižljivo čuvana bošnjačka tajna na Ist Riveru otkrivena uslijedio je šok. Umjesto podrške, neočekivan šamar naporima da Rezolucija o Srebrenici dobije potvrdu u UN i to baš od Srebreničana, od kojih se očekuje da je podrže.

- Zašto to dolazi u ovom periodu i šta će to donijeti i bilo kakve rezolucije koje će biti na štetu jednog ili izritirati drugi narod. Meni u ovom vremenu svjesna politička namjera da se stanje destabilizuje. Ne treba nam ništa što će remetetiti ionako krhku društvenu situaciju - istakao je potpredsjednik Srpske Ćamil Duraković.

Kako bi zaobišli rusko njet, koje je 2015. godine spriječilo usvajanje britanske rezolucije o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti, Elmedin Konaković se okreće Generalnoj skupštini UN-a gdje se odluke donose prostom većinom, bez mogućnosi veta.

Srpski član Predsjedništva već je obavjestila prvog čovjeka tog UN-ovog tijela da o srebreničkoj rezoluciji ne postiji saglasnost u BiH.

- Predsjedništvo BiH o ovom pitanju nije konsultovano, bilo kakve aktivnosti te vrste smatraju se unilatelarnom akcijom - naglasila je Cvijanović.

Međunarodna Komisija za Srebrenicu koju je formirala Vlada Srpske, utvrdila je da je u srebreničkom kraju od 1992 do 1995. godine stradalo oko 3.500 Bošnjaka i više od 2000 Srba.

Rezolucija o Srebrenici, kako se pretpostavlja, ističe bošnjačke žrtve i anatemiše srpske zločince. To ne vodi pomirenju, već naprotiv dodatnim podjelama među narodima.

Unilateralno djelovanje bošnjačkih diplomata nije novost, prethodnik Zlatka Lagumdžije u misiji BiH u UN Sven Alkalaj je,kako saznajemo, sva pisma srpskih zvaničnika iz Predsjedništva i Savjeta ministara bacao u korpu za smeće.

Stoga ne čude Lagumdžijini napori, da uz podršku političkog Sarajeva i međunarodnog faktora izlobira stavljanje rezolucije o Srebrenici na sjednicu Generalne skupštine.

Inače skupštinska akta nisu obavezujuća za razliku od usvojenih u Savjetu bezbjednosti UN.