latinica  ћирилица
15/03/2024 |  22:12 ⇒ 22:14 | Autor: SRNA

Trebinje: Otvorena izložba fotografija Drage Vejnovića

U Kulturnom centru Trebinje večeras je otvorena izložba fotografija "Povratak" autora Drage Vejnovića.
Otvorena izložba fotografija Drage Vejnovića - Foto: SRNA
Otvorena izložba fotografija Drage VejnovićaFoto: SRNA

Vejnović, umjetnik i profesor fotografije na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, trebinjskoj publici predstavio se fotografijama koje na intiman i romantičarski način preispituju odnos prirode i čovjeka u savremenom kontekstu.

Autor je rekao da je naziv izložbe simboličan i da prepušta da svaki posmatrač tumači na svoj način.

Prema njegovim riječima, uglavnom su prisutni motivi iz šume, ali oni imaju simboličku vrijednost.

- To je putovanje kroz nas same, prije svega, povratak nama samima i našim unutrašnjim prirodama. Nije u redu da tumačim svoju umjetnost. Bitno je da se to doživi, osjeti neka emocija i da svako od nas doživi ove radove kako mu najviše odgovara, da pronađe neki smisao u tome - istakao je Vejnović.

On je dodao da se u ovom slučaju odlučio za digitalnu fotografiju zbog motiva, a i format je prilagođen i motivima i cijeloj priči.

Izložbu "Povratak" otvorila je načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu Slađana Skočajić, a prisustvovali su i direktor Kulturnog centra Trebinje Miljan Vuković i direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković.

Izložba "Povratak" nastala je kao plod saradnje Kulturnog centra Trebinje i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, a postavka se može pogledati do 4. aprila u galeriji Kulturnog centra.