latinica  ћирилица
16/03/2024 |  19:23 ⇒ 17/03/2024 | 07:58 | Autor: RTRS

Glavni pregovarač sa EU trebalo bi da bude iz Srpske (VIDEO)

Optužbe na račun Republike Srpske iznosili su i pojedini evroparalamentarci, tokom susreta u Strazburu sa kolegama iz Parlamentarne skupštine BiH. Njihove navode da Republika Srpska svojim secesionističkim potezima ugrožava nadležnosti, stabilnost i bezbjednost BiH i regiona, oštro je demantovao SNSD-ov delegat u Klubu Srba u Domu naroda BiH Radovan Kovačević.
EU - Foto: RTRS
EUFoto: RTRS

Naglasio je da Republika Srpska isključivo mirno, demokratski i institucionalno štiti ustavni poredak u BiH.

Iz SNSD-a je i danas ponovljeno da Srpskoj pripada mjesto glavnog pregovarača sa Evropskom unijom, ali i da na evropskom putu BiH, nema mjesta strancima koji bi da nameću odluke.

Glavni pregovarač sa Evropskom unijom, mora biti iz Republike Srpske. Na tome će SNSD i Republika Srpska instistirati.

Za Radovana Kovačevića to je čista logika.

- S obzirom na to da su svi koji su uključeni u taj proces trenutno, predsjedavajuća Savjeta ministara, ministar i zamjenik ministra inostranih poslova, direktora Evropske direkcije, sve ljudi iz Federacije. I da bi u tom smislu bilo potpuno logično da glavni pregovarač sa Evropskom unijom bude iz Republike Srpske - jasan je Kovačević.

Da se u brojnim procesima zaobilaze kadrovi iz Srpske ukazuje i zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

Značajno je, kaže, da Republika Srpska ima svoje predstavnike u fazi pregovaranja, a ima i kredibilne kadrove.

- Legitimno pravo Republike Srpske je da traži da ima svoje kadrove u sistemu pregovaranja u domenu glavnog pregovarača. Kao i kada je u pitanju koordinator za IPA sredstva, cijenimo da potpuno jasno, na žalost, postoji političke indicije kako Federacija želi da promoviše i pozcionira svoje kadrove. To je potpuno neprihvatljivo - naglasio je Košarac.

Neprihvatljive su i optužbe o navodnim secesionističkim namjerama Srpske, na koje je Radovan Kovačević evroparlamentarcima odgovorio da Srpska isključivo poštuje ustavni poredak u BiH.

Govoreći o evropskom putu BiH, kolegama u Strazburu ukazao je na ulogu Republike Srpske, SNSD-a i predsjednika stranke Milorada Dodika u tom procesu.

- Glavni akcionari evropskog puta jesmo upravo mi, ti koji smo dali najveći parlamentarni i institucionalni kapacitet da sve dobre odluke BiH na evropskom putu. Sve uspjehe koje smo postigli unutrašnjim kosenzusom domaćih snaga u BiH, treba valorizovati samo na jedan način, zatvaranjem OHR-a i odlaskom stranih sudija iz BiH, da BiH u kojoj postoji nekakav lažni Šmit i stranci u Ustavnom sudu, nij suverena zemlja i to ne može biti podudarno sa evropskim putem i evropskim vrijednostima - dodao je Kovačević.

Da je ostanak Šmita u BiH, kojeg je podržao bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, dijametralno suprotan mogućnosti da BiH postane moderna, demokratska i funkcionalna evropska zemlja u kojoj odluke donose legitimno izabrani predstavnici konstitutivnih naroda, ukazao je Košarac.

- Kakav Šmit? Šmit je potpuno ništa. Kakva kancelarija OHR-a? Kako možemo pričati o ulasku u EU, kako možemo pričati o suverentitetu BiH, kada imamo Bećiroviće koji pokušavaju da osnaže poziciju OHR-a? Vidljivo je da postoji servilnost struktura iz Federacije BiH kada je u pitanju, ne samo Šmit, nego i Marfi i neki drugi - kazao je Košarac.

I upravo je zbog insistiranja da odu stranci iz BiH, stavova da se na evropskom putu poštuju njeni dejtonski kapaciteti, Republika Srpska često na meti kritika i pritisaka.

I pored toga, prema ocjeni politikologa Vojislava Savića, njene institucije najbolji su partner za evrointergacije, dok je najveći kočničar puta bila SDA.

- Tek uklanjanjem SDA iz vlasti, mi smo za godinu dana dobili određeni napredak. Iako ni trojka nije sjajna kada govorimo o nekim političkim malverzazijama, provokacijama, tu se ističe Denis Bećirović koji je izdao politiku koju je zagovarao u kampanji. I koji se preko noći pretvorio u radikalniju verziju Alije Izetbegovića - naveo je Savić.

Savić je ocijenio da treba racionalizovati očekivanja od eventualnog otvaranja pregovora EU sa BiH.

Podsjeća da građani Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore nisu osjetili veliku korist zbog statusa pregovarača, uzimajući u obzir servilnost njihovih vlada prema zapadu i činjenicu da su sve tri članice NATO saveza.