latinica  ћирилица
16/03/2024 |  09:06 ⇒ 10:26 | Autor: RTRS

Šta za nas znače pristupni pregovori sa EU? (VIDEO)

Nekoliko dana dijeli nas i od formalne potvrde da su institucije Evropske unije dale saglasnost da je BiH ispunila uslove i počela pregovore o pridruživanju ovoj zajedinici.
Vojislav Savić - Foto: RTRS
Vojislav SavićFoto: RTRS

- Ovo nije nikakav ogroman napredak, to da se otvaraju određene mogućnosti - to da, razvijaju se neki drugi kapaciteti - rekao je politikolog Vojislav Savić.

Dvije godine nakon korona virusa, dvije godine rata u Ukrajini gdje i Evropa naizlazi na brojne probleme zbog toga što je uvela sankcije Rusiji, jer i evropska ekonomija trpi zbog cijele te situacije. I ti kapaciteti su značajno redukovani, i to sve utiče na optimizam, jer opet ne može biti onoliki koliko se očekuje.

- Ironija je ta da najviše opstrukcija dolazi prema političarima iz Banjaluke, a za Banjaluku se ispostavilo da je idealan i funkcionalan partner - kaže Savić gostujući u našem Јutarnjem programu.

Najveći kočničar je bio SDA, ali ni Trojka nije sjajna kada govorimo o političkim malverzacijama i provokacijama.

Ukupno u kursu postoji određeni napredak, domaći političari su uspjeli da se dogovore za neke stvari, naravno da nisu svi zadovoljni, to je nemoguće, da se ugodi svima, ali kompromis mora postojati.

- Prinuđeni smo da pravimo kompromise, postoje stvari od kojih se ne može odstupiti - dodao je Savić.