latinica  ћирилица
17/03/2024 |  10:23 ⇒ 10:50 | Autor: SRNA

Ekspanzija obnovljivih izvora energije - put ka završetku ere fosilnih goriva

Energetska tranzicija zahtijeva bliže povezivanje i saradnju svih koji djeluju u oblasti energetike jer nijedan elektroenergetski sistem nije izolovan i zato je "Energetska povezanost Balkana" glavni slogan petog Samita energetike u Trebinju koji će početi u srijedu, 20. marta, i na kojem će jedna od tema biti ekspanzija obnovljivih izvora energije kao put ka završetku ere fosilnih goriva.
Samit energetike u Trebinju - Foto: RTRS
Samit energetike u TrebinjuFoto: RTRS

Organizatori su saopštili da je jedna od tema o kojoj će biti riječi na Samitu to da se u situaciji dok domaće elektroprivrede još uveliko zavise od energije dobijene iz fosilnih goriva mora u roku od 25 godina naći alternativni način dobijanja dovoljnih količina energije koje će zadovoljiti potrošnju.

Neke od najaktuelnijih tema koje traže odgovore su i kako naći način i sredstva za transformaciju i tranziciju, da li je odgovor u energetskom povezivanju u regionu, kakva će biti dinamika prelaska na "zelenu energiju". Јedno od glavnih pitanja je i to da li su domaće elektroprivrede spremne da do 2050. godine potpuno budu nezavisne od energije iz fosilnih goriva.

Direktor Samita energetike Aleksandar Branković smatra da je to dug i složen proces.

- Trenutno nismo spremni na radikalan korak gašenja izvora energije na fosilna goriva, jer cijeli region još zavisi od uglja i proizvodnje na fosilna goriva. Vidjećemo u kom pravcu će se ići, tranzitni period je do 2050. godine, da li će to biti gas, da li nuklearna energija. Rok koji je zadala EU je takav i očigledno da nije spremna da ga produžava. Zato mi ovdje moramo da se prilagođavamo, da gledamo da što bezbolnije prođemo taj tranzitni period - rekao je Branković.

Kada je riječ o pitanju finansiranja tranzicije na "zelenu energiju", Branković je naveo da će neko morati da finansira tu tranziciju ovdje na Balkanu.

- Da li će to biti EU, kroz pretpristupne fondove ne znam, ali je sigurno da domaće elektroprivrede neće moći same iz svog poslovanja da snose tranziciju jer je mnogo skupa, i to bi na kraju krajeva, mnogo štete nanijelo budžetima elektroprivreda - rekao je Branković.

Direktor Direkcije za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost Elektroprivrede Republike Srpske Aleksandra Koprivica rekla je da Elektroprivreda već prati svjetski trend na planu obnovljivih izvora energije.

- Cilj "zelene tranzicije" jeste da se poveća upravo udio obnovljivih izvora energije, a to se ostvaruje kapitalnim investicijama u takve izvore i energetsku efikasnost. Nosilac energetskog sektora u Republici Srpskoj, Mješoviti holding Elektroprivreda Republike Srpske, kao odgovorna kompanija postavila je sebi za cilj da povede energetsku tranziciju regiona i u vezi sa tim velika investiciona ulaganja usmjerena su upravo na obnovljive izvore energije, izgradnju solarnih elektrana, vjetro i hidro elektrana - navela je Koprivica.

Izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove Hidroelektrana na Trebišnjici Ilija Tamindžija rekao je da se energetski sistem ne može posmatrati izolovano.

- To je kao krvotok kod čovjeka. Ako posmatrate dio sistema izolovano, on onda nema potrebnu stabilnost i sigurnost u normalnom režimu. Zato pozdravljam povezivanje i umrežavanje energetskih preduzeća i elektroprivreda u regionu - istakao je Tamindžija.

On je naglasio da je Elektroprivreda Republike Srpske i dalje opredijeljena da daje najnižu cijenu struje u regionu i ni na koji način umrežavanjem ili bilo čim drugim neće to dovesti u pitanje, niti će benefite koje trenutno ima ni na koji način ugroziti.

- Mi smo u ovom trenutku energetski stabilni i samostalni. Uvezivanje i umrežavanje je dodatna saradnja, dodatno ojačavanje, a ne nikako poruka da smo nečem podlegli, pa da smo došli u situaciju da nanosimo neku štetu sebi, svojoj Elektroprivredi, svom staniovništvu - rekao je Tamindžija.

Organizatori ističu da je u zamahz ekspanzija gradnje solarnih elektrana, te je samo na području Hercegovine priključeno ili se gradi više od 250 manjih ili većih solarnih elektrana. Neke domaće kompanije su već uveliko uhvatile korak u energetskoj tranziciji i pozicionirale se na tržištu, posebno kada je riječ o solarnim elektranama.

Menadžer strateških planiranja u ETMAKS-u iz Banjaluke Bojana Trivić istakla je da je ova kompanija bila jedan od pionira na ovom području.

- Mi smo sa te pozicije imali priliku da učestvujemo u razvoju sektora, da doprinosimo kreiranju politika, kreiranju potreba naših privrednika. Prije svega, domaća privreda je nosilac izgradnje solarnih elektrana i energetske tranzicije. Od samog početka priče o obnovljivim izvorima energije na našim prostorima prisutni smo na tržištu i imali smo priliku da učimo od stranih kompanija sa kojima smo vremenom razvili partnerske odnose. S druge strane, oni su saradnjom sa nama bili prisutni na domaćem tržištu - rekla je Trivićeva.

Dodatni izazov za cjelokupan energetski sektor u regionu je i to što će gradnja novih proizvodnih kapaciteta u energetskom sektoru zahtijevati i rekonstrukciju elektromreže, ako se želi na mrežu priključiti što više obnovljivih izvora energije, navode organizatori.

U kompaniji "Elnos grupa", koja dugi niz godina gradi iskustvo na planu gradnje elektrana, elektroenergetskih mreža i infrastrukturnih projekata, smatraju da je važno da se stalno diskutuje o temama koje definišu energetsku budućnost.

- Mi smo zato i podržali SET prije svega kao ideju, a kasnije i praktičnu realizaciju u vidu generalnog sponzora. To je odlična prilika da se na jednom mjestu diskutuje o energetskoj strategiji, o novim kapacitetima koji mogu da se grade, izazovima za njihovu gradnju, a na kraju krajeva i o nekim evropskim i svjetskim trendovima kako bi donosioci odluka na vrijeme imali odgovarajuće smjernice i strategije - rekao je član uprave "Elnos grupe" za tehničke poslove Marko Mijić.

Mijić je dodao da je važno da zainteresovane strane poput operatora prenosnih i distributivnih sistema, proizvodnih objekata, investitora i tehnoloških integratora imaju jasne smjernice da zajedno više doprinesu investicionim ciklusima i ,na kraju krajeva, izgradnji proizvodnih kapaciteta , što je preduslov za, energetsku nezavisnost, a samim tim i konkurentniju privredu.

Peti samit energetike u Trebinju, koji će biti održan od 20. do 22. marta, okupiće najeminentnije stručnjake iz oblasti energetike i na kojem se očekuje oko 1.000 učesnika i gostiju po sadržaju će biti najpotpuniji i najraznovrsniji do sada.