latinica  ћирилица
17/03/2024 |  17:35 | Autor: SRNA

Mitropolit Јoanikije: Martovski pogrom svjedoči o licemjerstvu dijela međunarodne zajednice

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije podsjetio je danas da je tokom martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji 2004. godine sve razoreno naočigled cijelog svijeta koji je, tobože, došao na Kosmet da uspostavi mir, te ukazao na licemjerstvo dobrog dijela međunarodne zajednice.
Mitropolit Јoanikije - Foto: RTRS
Mitropolit ЈoanikijeFoto: RTRS

- Pored Nijemaca koji su čuvali Prizren spaljen je cio srpski Prizren i Bogorodica Ljeviška. Pored Francuza, za koje smo mislili da smo bili i ostali prijatelji, spaljen je manastir Devič, prstom nisu mrdnuli. Eto takva je svjetska pravda - istakao je mitropolit Јoanikije.

On je danas služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog na Јabuci kod Mateševa, kao i četrdesetodnevni pomen ktitoru ovog hrama Borislavu Vujisiću.

- Znamo da je naš Boro nosio Kosovo i Metohiju u srcu. Bio je Njegošev Crnogorac i pravi Srbin - istakao je mitropolit Јoanikije.

Martovski pogrom koji su nad srpskim narodom prije 20 godina izvršili Albanci, po razmjerama i posljedicama spada u red jednog od najvećih mirnodopskih zločina u novijoj evropskoj istoriji, koji mnogi uporećuju sa nacističkom "Kristalnom noći", a i nakon 20 godina počinioci su ostali većinski nekažnjeni.

Pogrom nad srpskim civilima, kojim je dovršen proces getoizacije Srba, organizovali su teroristička Oslobodilačka vojska Kosova /OVK/ i albanski ekstremisti, ali su većinom ostali nekažnjeni, žrtve se ignorišu, izvršioci čak i javno opravdavaju, a iseljavanje nealbanskog stanovništva sa Kosova i Metohije se nastavlja do danas.

U ovom najvećem etničkom čišćenju Srba nakon NATO agresije 1999. godine, prema podacima OEBS-a, ubijeno je 19, a raseljeno 4.500 ljudi, od kojih se većina nije vratila u svoje domove, spaljeno je 39 crkva i manastira, spaljene su i srušene 934 kuće.