latinica  ћирилица
18/03/2024 |  10:22 ⇒ 10:26 | Autor: SRNA

Vipotnik: Recikliranje važno za očuvanje planete

Ministar za prostorno uređenje, građevinarsvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik izjavio je da je recikliranje na prvoj liniji odbrane u borbi da se spasi budućnost planete i čovječanstva.
Bojan Vipotnik - Foto: Ustupljena fotografija
Bojan VipotnikFoto: Ustupljena fotografija

- Svake godine "sedmi resurs" štedi više od 700 miliona tona emisije ugljen dioksida, a predviđa se da će se do 2030. godine povećati na milijardu tona - rekao je Vipotnik povodom Svjetskog dana reciklaže.

On je podsjetio da je reciklaža prepoznata i u ciljevima UN za održivi razvoj do 2030. godine kao ključni dio kružne ekonomije i pomaže u zaštiti prirodnih resursa.

- Cilj obilježavanja Svjetskog dana reciklaže jeste da ukažemo na značaj ovog procesa, ali i na obezbjeđivanje zdravije budućnosti planete očuvanjem šest primarnih prirodnih resursa - vode, vazduha, uglja, nafte, zemnog gasa i minerala, i to upravo promovisanjem novog "sedmog resursa" – robe koju smo proizveli, koja se nalazi svugdje oko nas, koju svakodnevno koristimo i koja se može reciklirati - istakao je Vipotnik.

On je naglasio da je ovaj dan prilika da se ukaže na značaj razvoja ove industrijske grane, ne samo sa aspekta zastite životne sredine, nego i sa aspekta privrednog razvoja i otvaranja novih radnih mjesta.

- Misija Svjetskog dana reciklaže se mora ostvariti na dva nivoa. Na političkom nivou obilježavanjem poručujemo liderima, ljudima koji donose odluke, da je reciklaža toliko važna da mora postati globalno pitanje i da je hitno potreban zajednički pristup ovom procesu. Drugi nivo se odnosi na svakog od nas i molimo ljude širom planete da razmišljaju o resursima, a ne o otpadu, jer dok se to ne dogodi nećemo znati dovoljno cijeniti recikliranu robu - istakao je Vipotnik.

Da bi postigli rezultate na globalnom nivou, dodao je on, potrebno je da počnemo od sebe i svoje okoline.

- Ovo je dan koji je zamišljen da se cijeli svijet ujedini i postavi planetu na prvo mjesto - poručio je Vipotnik.

Svjetski dan reciklaže ustanovljen je 2015. godine na Svjetskoj konvenciji recikliranja, a obilježava se svake godine 18. marta.

Pojam reciklaža podrazumijeva ponovnu upotrebu nekog predmeta. Proces ima tri koraka - pravilno razvrstavanje otpada, zatim njegovu obradu i na kraju ponovnu upotrebu u proizvodnji.