latinica  ћирилица
18/03/2024 |  11:44 ⇒ 11:45 | Autor: SRNA

Anđelković: Nastavak odlučnog suprotstavljanja Zapadu i još jača podrška Srbima

Ubjedljiva pobjeda Vladimira Putina na predsjedničkim izborima u Rusiji garantuje kontinuitet državne politike kada je riječ o Zapadu, ali i pojačavanje podrške Srbima, pogotovo zbog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji se iskristalisao kao prvorazredni prijatelj Moskve na Balkanu, izjavio je politički analitičar Dragomir Anđelković.
Dragomir Anđelković - Foto: RTRS
Dragomir AnđelkovićFoto: RTRS

Anđelković je istakao da pobjeda Putina ni u jednom momentu nije bila neizvjesna "jer se u okolnostima kada je Rusija pritisnuta građani po pravilu homogenizuju i podržavaju vlast i nacionalne interese".

- Ta pobeda nije nikakvo iznenađenje, ali bez obzira na to ona garantuje kontinuitet državne politike. Putin je došao do tačke da se odlučno suprotstavi Zapadu i od toga neće odustati - istakao je Anđelković.

Prema njegovim riječima, Putin će na tome istrajati dok god ne nametne nove globalne odnose sa Kinom, koji su mnogo ravnopravniji i koji garantuju i malim zemljama mogućnost zaštite svojih interesa.

- Male zemlje kao što su Srbija i Republika Srpska ništa nisu mogle da urade samo kada je Zapad odlučivao, pošto nam nije naklonjen. Mnogo veći prostor za nas i za druge zemlje svijeta je kada bude više centara moći, i to se polako uspostavlja - rekao Anđelković.

On je uvjeren da Rusija neće promijeniti svoju politiku prema Srbima već, naprotiv da će pojačavati podršku svjesna da je u prošlosti možda i pravila grešku što ih nije podržavala i što je pokušavala da napravi neku vrstu balansa.

- Rusija je bila uz nas, ali sada će biti mnogo više uz nas i kada se radi o pokušajima proturanja rezolucije o Srebrenici i bilo čemu drugom, što je protiv Srba. To će garantovano biti spriječeno - smatra Anđelković.

On je naglasio da je tu pogotovo bitan faktor predsjednik Dodik, koji se, kako je naglasio, iskristalisao kao neko ko je prvorazredan prijatelj Moskve na Balkanu.

- Oni polaze od toga da mnogi sa njima igraju iz čistog pragmatizma, ali im je jako drago da taj pragmatizam ima u sebi jednu komponentu iskrene podrške Rusiji, iskrene okrenutosti Rusiji, što oni vide u slučaju Dodika. To je za nas, ne samo za Republiku Srpsku, već za Srbe uopšte investicija za budućnost. U novonastalim okolnostima Rusija će još više biti uz nas - poručio je Anđelković.

Prema najnovijim podacima objavljenim na internet stranici ruske Centralne izborne komisije, Putin nakon 98,05 odsto prebrojanih glasova ubjedljivo vodi sa 87,32 odsto osvojenih glasova.