latinica  ћирилица
18/03/2024 |  11:46 ⇒ 13:36 | Autor: RTRS

U Parku prirode "Cicelj" živi više od pedeset odsto sisara od ukupnog broja u Srpskoj i BiH (VIDEO)

U Parku prirode "Cicelj" i okolini Čajniča živi više od pedeset odsto sisara, od 95 vrsta registrovanih u Republici Srpskoj i BiH - rezultati su istraživanja koje su sproveli stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu prirodnog nasljeđa, Holandskog društva za proučavanje sisara i Eko centra Čajniče.
Park prirode u Čajniču - Foto: RTRS
Park prirode u ČajničuFoto: RTRS

Objavljena je i monografija "Sisari Parka prirode Cicelj i okruženja", prvoj sveobuhvatnoj knjizi o fauni sisara u BiH.

Istraživanje je prije pet godina sprovelo 22 biologa i zaljubljenika u prirodu tokom desetodnevnog međunarodnog kampa.

Sprovedeno je najsavremenijom opremom kakva još nije korišćena u BiH. Rezultat je takav da je pronađeno 49 sisara.

Među njima 18 vrsta šišmiša od 33 iz zvaničnog popisa. Četiri se smatraju posebnim.

- Јedna od njih je i malobrkati šišmiš koji je još uvijek nepoznata vrsta u cijeloj Evropi. Radi se o recentnom nalazu - kazao je Dejan Radošević, koautor i urednik monografije "Sisari Parka prirode Cicelj i okruženja".

Istraživanje je sprovedeno na prostoru od preko 700 do 1.500 metara nadmorske visine. Uz 49 istraženih vrsta, obrađeno je djelovanje i pedesetog sisara - čovjeka.

- Uspio sam da prikažem relevantne istorijske izvore i pokažem brojnosti populacije čovjeka njegovu djelatnost u nekih pet vijekova unazad - rekao je Njegoš Tupeša, koautor monografije "Sisari Parka prirode Cicelj i okruženja".

Ukoričeno istraživanje ima višestruk značaj za profesionalce istraživače, studente i đake.

Izdavači - Republički zavod i Eko centar, očekuju skoro publikovanje istraživanja u Evropskom atlasu sisara.

- Dobili smo jednu znatno vrijednu publikaciju, mislim čak na nivou BiH koja na ovaj način tretira zaštićene vrste sisara - navela je Јasna Milešević, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.

Јugoslav Brujić, profesor Šumarskog fakulteta Banjaluka ističe da ova knjiga prevazilazi svoj zoološki okvir i kaže da je to knjiga o istoriji i svemu drugom.

U istraživanju su učestvovali stručnjaci i prirodoljupci iz Srpske, Belgije, Holandije, Bugarske, Malte, Crne Gore i Velike Britanije.