latinica  ћирилица
18/03/2024 |  14:38 | Autor: SRNA

Špirić: Bez ultimatuma treba razgovarati o teškim temama

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je tokom rasprave o tome da li će na prijedlog srpskog delegata Želimira Neškovića Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH biti uvršten na dnevni red sjednice - da se treba navići da se bez ultimatuma razgovara i o teškim temama.
Nikola Špirić - Foto: RTRS
Nikola ŠpirićFoto: RTRS

Špirić je zatražio da se delegati izjasne da li će ovaj prijedlog zakona biti uvršten na dnevni red sjednice, a delegati će o samom sadržaju zakona moći da glasaju nakon što se izjasne o tome da li će tačka biti uvrštena u dnevni red.

- Govorim samo o poslovničkom pravu svakog delegata. Delegat je u pravu kada traži tačku dnevnog reda, a kakav će ko odnos imati prema tački dnevnog reda je njegovo delegatsko pravo - rekao je Špirić u raspravi.

On je istakao da neće Klub SNSD-a podrivati Ustav jer to nije namjera, nego je namjera da druga strana nauči da se mora razgovarati bez obzira koliko je tema teška.

- Nijedno rješenje neće doći bez razgovora. Ne ulazim u suštinu, nego govorim o pravu delegata. Poslovnik treba primjenjivati dok se ne izmijeni - rekao je Špirić, naglasivši da je Dom naroda taj koji arbitrira.