latinica  ћирилица
19/03/2024 |  13:37 ⇒ 13:41 | Autor: RTRS

Bukejlović: Danas održane "štrajkačke straže" nisu bile najavljane; Nastavljamo pregovore (AUDIO)

Zaposleni u pravosuđu Srpske, koji su u štrajku od 28. februara, danas su izašli u štrajkačku stražu ispred pravosudnih institucija u kojima su zaposleni.


Miloš Bukejlović - Foto: RTRS
Miloš BukejlovićFoto: RTRS

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je da Član 19 Zakona o štrajku nalaže da se "štrajkačke straže" prethodno najave i u istom roku dostavi pisana odluka poslodavcu, što, kako je naglasio, Sindikat pravosuđa to nije uradio.

Bukejlović je istakao da su pregovori sa sindikatom intenzivni.

- Prošle sedmice smo održali jedan sastanak, a već krajem ove sedmice zakazan je drugi kako bi vidjeli može li se doći do kompromisnog rješenja - rekao je ministar.

On je pojasnio da da postoje dva načina kako se regulišu plate zaposlenih u administraciji i onih koji su nosioci pravosudnih funkcija.

- Tu ne možemo govoriti o postojanju diskriminacije ili izjednačavanju procentualnih plata. Ministarstvo pravosuđa je stava da se u trenutnom okviru budžeta ne mogu naći dodatna sredstva, kako je to tražio sindikat, za povećanje plata do 12 odsto - kaže Bukejlović.

Ministar je naglasio da svrha štrajka ne bi smjela da bude opstrukcija i zaustavljanje sistema.

- Ovo je problem koji je izražen jedino u Banjaluci, tj. u Okružnom privrednom sudu i djelom u Osnovnom sudu u Banjaluci, dok ostali osnovni sudovi u Srpskoj rade po minimumu procesa rada i nema zaustavljanja procesa koji se ne mogu odgađati - istakao je ministar Bukejlović.