latinica  ћирилица
19/03/2024 |  14:03 ⇒ 16:26 | Autor: Agencije

Trivić: Potrebno osnivanje slobodnih ekonomskih zona

Predsjednik Narodnog fronta Јelena Trivić smatra da u Banjaluci treba da bude osnovana slobodna ekonomska zona i da je to važno za privredni razvoj.
Јelena Trivić - Foto: RTRS
Јelena TrivićFoto: RTRS

Trivićeva je navela da je korist od ekonomskih zona višestruka, a riječ je o jačanju izvozne baze, podizanju konkurentnosti privrede, te povećanju zaposlenosti u izvozno orijentisanim preduzećima.

- Mi predlažemo osnivanje slobodne ekonomske zone. Procedura osnivanja mora da potekne od lokalne zajednice, a dalja procedura ide prema Vladi i Savjetu ministara - rekla je Trivićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je navela da je pokrivenost uvoza izvozom na nivou banjalučke privrede 35 odsto, što znači da njena struktura nije izvozno orijentisana, već oslonjena na trgovinu, usluge i druge djelatnosti.

Trivićeva tvrdi da je likvidnost budžeta ugrožena i da "svi parametri pokazuju da bi moglo doći do izvjesnih kašnjenja u isplatama budžetskim korisnicima".

Ona je rekla da su partije na vlasti na nivou BiH "odgovorne što nisu donesene izmjene izbornih pravila", te dodala da se "eventualno nametanje izmjena Izbornog zakona BiH po svemu sudeći neće ni desiti".

Ponovila je da je istakla svoju kandidaturu za gradonačelnika Banjaluke, ali da će se još vidjeti ko će biti kandidat.

- Ostaviću još prostor s obzirom da Stanivukovića ne smatramo kandidatom opozicije, ni NF ni Lista za pravdu i red, da definišemo ko će biti taj treći kandidat - rekla je ona.

Po njoj, svima je jasno da je Stanivuković izigrao povjerenje, te da će opozicioni kandidat bila to ona ili neko drugi, pobijediti.

- Da se ne bavim politikom možda bih bila, jer sam kapacitet, da budem glavni pregovarač sa EU - rekla je Trivić.