latinica  ћирилица
19/03/2024 |  17:14 ⇒ 19:23 | Autor: TANЈUG

Petković: Istakli smo sve što otežava opstanak Srba na KiM

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da je tokom trilateralnog sastanka sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom srpska delegacija istakla sve što otežava opstanak Srba na KiM.
Petar Petković (FOTO: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg) -
Petar Petković (FOTO: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg)

On je nakon sastanka koji je trajao skoro 3,5 sati rekao da je do direktnog razgovora došlo jer na tome insistira srpska strana.

- Za srpsku stranu ključno je formiranje ZSO, jer se time u potpunosti rješava finansiranje naših institucija predviđeno dogovorom. Suština je da se držimo dogovora i da se nađe kompromis za opstanak Srba - rekao je on nakon sastanka sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Petković je naveo da je razgovarano i o brojnim incidentima, zatvaranju srpskih institucija, srpske ambulante u Prištini, ponašanju policije prema Srbima, o veoma teškom položaju Srba i o uredbi o dinaru kojom su pogođeni Srbi koji primaju socijalna davanja, ali i srpske institucije.

Naglasio je da je za Srbiju važno da u dijalogu s Prištinom nađe rješenje koje će uključivati nastavak funkcionisanja Poštanske štedionice na Kosovu i Metohiji, jer cijeli platni sistem ide preko nje.

- Samo je stvar u tome da li neko hoće to rješenje ili neće, ili prosto želi da ima za konačan cilj protjerivanje srpskog naroda - izjavio je Petković.

On je novinarima u Briselu rekao, da Srbija redovno i na vrijeme na sve račune Srba i srpskih institucija uplaćuje novac, a da je problem što isplata ne može da se vrši ni u Poštanskoj štedionici, ni u poštama južno od Ibra jer nema dinara.

Poručio je da se Srbija bori da u nemogućim uslovima pronađe način da srpski narod na Kosmetu opstane i da može da nastavi sa svojim normalnim životom.

Dodao je da se nastavak dijaloga može očekivati početkom naredne sedmice.