latinica  ћирилица
19/03/2024 |  19:24 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Odgovor Šmitu: Parlamentarna skupština ima ustavni mandat da riješi pitanje stranih sudija (VIDEO)

Dobije li BiH zeleno svjetlo, za Srpsku prioritet je odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

Da će to ići teško, dalo se naslutiti i nakon bošnjačke blokade Doma naroda, kada je na dnevni red uvršten Zakon o Ustavnom sudu BiH, koju je podržao Kristijan Šmit.

Parlament BiH Šmit je upozorio da bi smjenom stranih sudija, bio prekršen Ustav i da ne može prihvatiti takve zakonodavne inicijative.

Za Srpsku nametanja su neprihvatljiva, a Šmit nije čuvar Dejtonskog sporazuma, već bezbjednosni problem u BiH.

Ustavom BiH propisano je da Parlamentarna skupština može zakonom regulisati pitanja u vezi sa Ustavnim sudom, pa i pitanje stranih sudija.

Ko je zakonodavac u BiH? Da li će EU pregovarati sa demokratskim institucijama, legitimno izabranim predstavnicima naroda ili nelegitimnim uzurpatorom? Ova pitanja označio je ključnim za budućnost, predsjednik Srpske Milorad Dodik.

- Vidim da se u jednom dijelu bošnjačke elite politika vodi tako što bježe svaki put kada nije kako oni hoće. Hoće li tako pregovarati i sa EU? Јuče su predstavnici Bošnjaka pobjegli iz parlamenta s jasnim ciljem da se ne raspravlja o Izbornom zakonu, jer čekaju nametanje od strane Šmita. I to je jedina istina - rekao je Dodik.

Da bi razlog bošnjačke blokade Doma naroda mogao biti Izborni zakon i davanje mogućnosti Šmitu da nameće rješenja, upozorava i SNSD-ov delegat Radovan Kovačević.

Za razliku od Šmita koji nema nikakav mandat u BiH, Parlamentarna skupština ima ustavni mandat i nadležnost da definiše način na koji će strane sudije u Ustavnom sudu BiH biti zamijenjene domaćim.

- Dokle ćemo da trpimo ovu vrstu političkog licemjerja? REZ Radi se o zemlji koja je postala kandidat za članstvo u EU, o zemlji koji za dva dana treba da dobije i tu vijest da će biti otvoreni pristupni pregovori, a mi ovdje imamo jednog apsolutistu koji želi da bude iznad institucija, iznad predstavnika građana i naroda koji imaju legitimitet - naglasio je Kovačević.

Da je Ustav jasan kada je riječ o izboru sudija Ustavnog suda, podsjeća i SDS-ov delegat Želimir Nešković, na čiji prijedlog je u dnevni red i uvršten Zakon o Ustavnom sudu BiH, nakon čega su Bošnjački delegati napustili sjednicu. Podsjeća, Član 6 kaže da se strane sudije, po isteku mandata, mogu zamijeniti domaćim.

- Meni je jako žao što su kolege delegati iz bošnjačkog kluba napustili sjednicu i što nisu bili spremni na to da se na dnevnom redu nađe vaj zakon. Moja namjera jeste bila da se raspravlja o ovom zakonu i da se između predstavnika tri naroda nalaze rješenja - istakao je Nešković.

Dok se ne riješi pitanje Ustavnog suda BiH i stranih sudija u njemu, BiH, nikada neće krenuti ka Evropskoj Uniji, upozoravaju iz SNSD-ovog kluba poslanika u Predstavničkom domu.

- Zbog raznih Šmitova i raznih Marfija i njihovih lobiranja, mi smo i danas u situaciji da nam stranci ovdje određuju sudbinu i oni apsolutno ne štite ustavni poredak niti rade na interesu svih građana koji ovdje žive, već naprotiv, oni derogiraju ustav i ustavni poredak BiH - smatra Sanja Vulić, predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH.

- On je jedan od kočničara BiH na ervopskom putu. Nažalost to ne shvataju naši partneri iz Federacije - dodao je Miroslav Vujičić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

Ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan, Šmitu je poručio da on nije nikakav čuvar Dejtonskog sporazuma, već bezbjednosni problem u BiH.

- On je sinonim protektorata. On je sinonim svega što nije ustavnost i zakonitost. On je sinonim neprava. On je katastrofa i on se javlja da štiti Ustavni sud. Šmit unosi nemir u BiH. I kao ministar unutrašnjih poslova kažem da je Kristijan Šmit bezbjednosni problem u BiH i bolje bi mu bilo da ćuti - poručio je Karan.

Za delegata Kluba srpskog naroda u Domu naroda Snježanu Novaković Bursać ova situacija jasno je pokazala da je OHR, praćen nekim drugim centrima, lokacija koja BiH nastoji zaustaviti na putu evropskih integracija i želi opstanak protektorata.