latinica  ћирилица
22/03/2024 |  09:49 ⇒ 09:51 | Autor: SRNA

Sajić: Pozitivan signal iz Brisela - federalna ustavna struktura BiH nije prepreka integracijama i konačno došlo vrijeme kraja protektorata

Docent doktor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Nina Sajić izjavila je da je odluka Evropskog savjeta o otvaranju pregovora BiH za pristupanje EU pozitivan signal iz Brisela da federalna ustavna struktura BiH nije prepreka evropskim integracijama i da je konačno došlo vrijeme kraja Kancelariji visokog predstavnika i stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH.
Nina Sajić - Foto: SRNA
Nina SajićFoto: SRNA

Sajićeva je u izjavi za Srnu ocijenila da je ovo geopolitička odluka EU koja očigledno ne želi da ostavi BiH izvan zajedničkog evropskog prostora.

- Takođe, ovim je poslata i jasna poruka Brisela i zemalja EU da je došao kraj protektorizma i da nema mjesta neokolonijalnim strukturama u evropskoj porodici država - istakla je Sajićeva.

Ona je dodala da je dobro što je prepoznato da ovaj dio Balkana ne može ostati "crna rupa" na evropskom kontinentu, ali i kako se ide u EU - bez OHR-a i stranih sudija.