latinica  ћирилица
24/03/2024 |  09:40 ⇒ 10:38 | Autor: SRNA

Rusija: Bombardovanje Srbije - udar na cijeli svjetski poredak

Povodom 25. godišnjice od NATO agresije na SR Јugoslaviju, Ministarstvo spoljnih poslova Ruske federacije danas je podsjetilo da je Rusija odmah osudila vojnu agresiju Sjevernoatlantske alijanse uz ocjenu da je riječ o grubom kršenju međunarodnog prava.
Bombardovanje SRЈ (Foto: EPA//DEJAN TASIC/STR) -
Bombardovanje SRЈ (Foto: EPA//DEJAN TASIC/STR)

- Kako je tadašnji ruski premijer Јevgenij Primakov rekao `"napad NATO nije bio samo agresivan udarac nekoj zemlji već i udar na cijeli svjetski poredak koji je uspostavljen poslije Drugog svjetskog rata" - navodi se u saopštenju objavljenom na Telegram kanalu Ministarstva.

Za 11 sedmica bombardovanja koja su počela na današnji dan 1999. godine, NATO je na SR Јugoslaviju ispalio 3.000 krstarećih projektila, bačeno je 80.000 tona bombi, uključujući kasetne granate i municiju sa osiromašenim uranijumom, podsjeća se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Tokom varvarskih bombardovanja poginulo je 2.500 ljudi, uključujući 79 djece. Povrijeđeno je 12.500 hiljada stanovnika i uništeno je 1.500 naselja. Procenjena materijalna šteta varira od 30 do 100 milijardi dolara, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ističe da je vojna operacija SAD i NATO protiv zvaničnog Beograda preduzeta bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN, pod izgovorom zasnovanom na neosnovanim optužbama da su vlasti SR Јugoslavije izvršile "etničko čišćenje" u srpskoj autonomnoj pokrajni Kosovo i Metohija, što je navodno izazvalo humanitarnu katastrofu u regionu.

- Prije 25 godina, NATO avioni su pokazali svijetu šta zapravo znači tzv. humanitarna intervencija, termin koji je koristilo rukovodstvo SAD i NATO za raketne napade i bombardovanje vojnih i civilnih ciljeva Savezne Republike Јugoslavije, čije je rukovodstvo, u cilju očuvanja jedinstva zemlje, bilo prinuđeno da vodi oružanu borbu protiv albanskih separatista na Kosovu i Metohiji - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije.