latinica  ћирилица
24/03/2024 |  16:30 ⇒ 16:44 | Autor: RTRS

Na Vučijaku odata počast za 626 boraca poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu

U Spomen-hramu na Vučijaku služen je parastos za 626 boraca Vojske Republike Srpske poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Odavanjem počasti najzaslužnijim za stvaranje Republike Srpske počelo je i obilježavanje Dana grada Prnjavora.
Prnjavor - parastos poginulim borcima VRS - Foto: SRNA
Prnjavor - parastos poginulim borcima VRSFoto: SRNA

Pero Rudonjić u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu izgubio je dva sina - Duška i Željka. Nastavio je život, ni sam ne zna kako, ali čuva uspomenu na njih, dolazi redovno u spomen-hram na Vučijaku posvećen najhrabrijim sinovima Prnjavora i dok je živ, kaže, oni neće biti zaboravljeni.

Za slobodu Republike Srpske poginulo je 626 boraca iz Prnjavora. Ovaj grad ih nikada ne smije zaboraviti, poručuju iz Boračke organizacije na Dan grada, 24.marta, datuma kada su jedinice Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane zauzele položaje na Motajici i spriječile prodor neprijateljskih formacija iz pravca Dervente prema Prnjavoru i banjalučkoj regiji.

- Ko god zaboravi ovih 626 imena zaboravio je sebe, zaboravio je Srpsku, grad Prnjavor, a pogotovo te porodice koje su dale najviše. Mi smo emisari koji moramo to prenijeti na mlađe gerenacije da znaju zašto su ovi ljudi dali svoj život za Republiku Srpsku - naglasio je Perica Đumić, predsjednik Boračke organizacije Prnjavor.

Gradonačelnik Darko Tomaš rekao je da nikada neće biti zaboravljena žrtva koju su podnijeli stvaraoci Republike Srpske i da upravo zbog toga svake godine obilježavanje Dana grada počinje na Vučijaku odavanjem počasti poginulim borcima.

Prnjavor je među razvijenijim lokalnim zajednicama u Srpskoj. Tomaš je zahvalio i svim sugrađanima koji su svojim radom i djelovanjem doprinijeli da Prnjavor od prošle godine dobije status grada. Investicije i zaposlenost rastu, a prati ih razvoj gradske infrastrukture.