latinica  ћирилица
25/03/2024 |  14:50 | Autor: SRNA

Fajon: Članstvo u EU znači da nije potrebno posredovanje međunarodnih organizacija

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Slovenije Tanja Fajon rekla je danas u Sarajevu da vjeruje da članstvo BiH u EU istovremeno znači da ovoj zemlji nije potrebno posredovanje međunarodnih organizacija.
Tanja Fajon (Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS) -
Tanja Fajon (Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS)

Na pitanje novinara da li BiH može biti punopravan član EU uz prisustvo međunarodnog faktora, Fajonova je rekla da OHR neće biti potreban kada BiH bude u EU.

- Očekujem da, kada BiH bude uradila potrebne reforme, neće biti potrebna tuđa prisutnost - navela je Fajonova nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedinom Konakovićem.

Konaković je rekao da BiH ne trebaju međunarodni faktori, ni u Ustavnom sudu, niti OHR-u, te da onog dana kada BiH bude ulazila u EU, neće biti nijednog stranca.

- Zato bi bilo dobro da shvatimo šta su naše obaveze da do toga dođe. Postoje jasno propisani uslovi zatvaranja OHR-a i biću presrećan kada se on zatvori, ali on se može zatvoriti kada se ispune uslovi - istakao je Konaković.

Govoreći o odlasku međunarodnih sudija iz Ustavnog suda BiH, Konaković je rekao da će ih domaći eksperti zamijeniti kada se za to, ispune tačno propisani uslovi.

- Pozivam sve kolege, naročito predstavnike politika iz Republike Srpske da prionemo na posao da ispunimo sve uslove kako bi do toga došlo - naglasio je Konaković.

On je izrazio nadu da će onoga dana kada BiH bude slavila ulazak u EU, predstavnici međunarodne zajednice biti tu samo kao gosti.