latinica  ћирилица
26/03/2024 |  15:35 | Autor: SRNA

Ćatiću tri godine zatvora za ratovanje u Siriji

Sud BiH danas je bivšeg pripadnika terorističke organizacije "DŽabrat al Nusra" Adnana Ćatića osudio na tri godine zatvora za organizovanje terorističke grupe, nakon što je prihvatio sporazum o priznanju krivice.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Iz Suda BiH saopšteno je da se Ćatiću, prema izrečenoj presudi, uračunava vrijeme provedeno u pritvoru, počevši od 17. novembra prošle godine.

Ćatić se tereti da je 1. jula 2013. godine, sa aerodroma Sarajevo otputovao u Tursku, s ciljem odlaska na ratište u Siriju i pridruživanja terorističkoj organizaciji "DŽabrat al Nusra" koja djeluje na području Sirije s ciljem destabilizacije i nasilne izmjene političkog i ustavnog poretka.

U optužnici je navedeno da je Ćatić ilegalno prešao iz Turske u Siriju, gdje se priključio terorističkoj organizaciji "DŽabrat al Nusra" u kojoj je prošao vojne obuke, postao snajperista, te učestvovao u borbama protiv legalne sirijske vojske gdje se zadržao sve do kraja 2021. godine.

U istom predmetu, a nakon objave presude, Sud je donio rješenje kojim je optuženom Ćatiću produžen pritvor, koji po ovom rješenju može da traje do upućivanja optuženog na izdržavanje kazne, a najduže devet mjeseci od dana izricanja prvostepene presude, odnosno do 25. decembra.