latinica  ћирилица
26/03/2024 |  17:51 ⇒ 19:31 | Autor: SRNA

Stjepanović: Republička izborna komisija nadležna za izbore na teritoriji Republike Srpske

Pravni predstavnik Republike Srpske Lazar Stjepanović rekao je da je suštinska razlika Izbornog zakona Republike Srpske, čija je radna verzija objavljena, u odnosu na Izborni zakon BiH, u tome da će Republička izborna komisija biti nadležna za sve izbore koje se provode na teritoriji Republike Srpske.
Lazar Stjepanović - Foto: RTRS
Lazar StjepanovićFoto: RTRS

Stjepanović je naveo da bi, prema radnoj verziji, Centralna izborna komisija /CIK/ BiH ostala nadležna za izbor članova Predsjedništva BiH i poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

On je rekao za ATV da se Izborni zakon Republike Srpske odnosi na izbore koje se provode na teritoriji Republike Srpske.

- Tu imamo izbor poslanika Narodne skupštine, izbor predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, lokalni izbori, izbor delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, dok s druge strane ne obuhvata izbor članova Predsjedništva BiH i izbor poslanika u Predstavničkom domu obzirom da je to zajednički nivo i za to je nadležna CIK BiH - istakao je Stjepanović.

Izborni zakon Republike Srpske propisuje nadležnosti Republičke izborne komisije, gradske izborne komisije, opštinske izborne komisije, biračkih odbora, kao i način njihovog imenovanja.

- Zatim imamo zaštitu izbornog prava, ponašanje medija u izbornoj kampanji, finansiranje izborne kampanje i na kraju kaznene odredbe - naveo je Stjepanović.

On je dodao da je jedan od organa koji bi se pojavio usvajanjem ovog zakona sekretarijat, odnosno administrativno tijelo koje bi pomagalo Republičkoj izbornoj komisiji u svom radu.

- Oni bi takođe donosili određeni broj pravilnika i uputstava koji su potrebni za samo sprovođenje izbora, ali sam zakon sadrži sve ono što je potrebno da bi se jedan izborni ciklus sproveo u skladu sa zakonom - rekao je Stjepanović.

On je napomenuo da bi se Republička izborna komisija finansirala iz budžeta Republike Srpske.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona koje je nametnuo Kristijan Šmit, Stjepanović je rekao da mu je nejasna bila njegova najava jer se priča o otvaranju pregovora BiH, a ne Šmita.

- Ovdje se postavlja pitanje da li je ovo evropski put Šmita ili BiH - naveo je Stjepanović.

On je ukazao da su već formirane radne grupe i intenzivno su radile na pronalaženju zajedničkog rješenja za izmjene Izbornog zakona BiH.

- Stavovi su se prilično približili i mislim da će se doći do zajedničkih rješenja i prijedloga koji bi mogli biti prihvaćeno od sve tri strane - dodao je Stjepanović.