latinica  ћирилица
26/03/2024 |  20:18 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

U Banjaluci promovisana knjiga Јelene Guskove

U Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske održana je promocija knjige "Spoljna politika Rusije u godinama jugoslovenske krize 1985-1995", čiji je autor akademik Јelena Guskova.
Promocija knjige Јelene Guskove - Foto: RTRS
Promocija knjige Јelene GuskoveFoto: RTRS

Ova naučna monografija omogućava bolje sagledavanje i složenost istorijskih i geopolitičkih procesa u godinama, koje su bile prelomne i za ruski i za srpski narod.

Snaga ruske države u velikoj mjeri određivala je i geopolitički položaj srpskog naroda na Balkanu.
Zbog toga je jaka Rusija od izuzetne važnosti za srpski narod, pa ova knjiga pruža odgovar na brojna pitanja iz naše nedavne prošlosti.

- Zašto i kako je krenula kriza i šta su Rusi činili da pomognu Srbima - rekla je Guskova.

- Moj zaključak iz ove studije, kao i iz studije istorija jugoslovenske krize, jeste kada je Rusija slaba srpske zemlje se nalaze u nepopravljivom položaju - rekao je ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir.

Monografija Јelene Guskove pruža dubok uvid u složenost odnosa između Rusije i bivše Јugoslavije krajem osamdesetih i burnih devedesetih godina prošlog vijeka.

- Naučna monografija akademika Јelene Guskove jedna je od najboljih naučnih monografija o jugoslovenskom ratu od 1991. do 1995. godine rekao je prof. dr Goran Latinović.

- Knjigu smo izdali ispred Centra za društveno-politička istraživanja u saradnji sa Institutom za istorijska istraživanja - naveo je direktor Centra za društveno-politička istraživanja Dušan Pavlović.

Kako smatraju naučnici, monografija Јelene Guskove postaće obavezno štivo za sve one koji žele produbiti svoja saznanja o srpsko-ruskim odnosima krajem 20. vijeka.