latinica  ћирилица
27/03/2024 |  07:57 ⇒ 10:15 | Autor: RTRS

Trifković: Ukrajina prešla na terorizam jer gubi na ratištu; Duma razmatra uvođenje smrtne kazne (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi pripreman je dugo, čak i neikoliko mjeseci. Meta su bili obični građani, a cilj da se izazove haos i panika u Rusiji s obzirom da Ukrajina ne može da postigne značajne rezultate na ratištu, pa se preorijentisala na terorizam, tvrdi Dragana Trifković, direktorka Centra za geostrateške studije.
Teroristički napad u Moskvi (foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Teroristički napad u Moskvi (foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

Teroristi koji su izvršili napad uhapšeni su iste večeri na granici sa Ukrajinom u kojoj je trebalo da budu dočekani, što govori da su ukrajinske službe umiješane u slučaj, naglasila je Trifkovićeva u našem Јutarnjem programu.

- Ruski predsjednik Vladimir Putin u svom obraćanju naciji je obećao da će svi počinici biti uhvaćeni i da će biti pronađeni nalogodavci. Radi se o četiri državljanina Tadžikistana. Za sada je jasno da je Ukrajina umiješana i napad i da se radi o spoju pseudosilamskog radikalizma i ukrajinskog terorizmu, a ono što ih spaja je međunarodni terorizam - kaže Trifkovićeva.

Ona naglašava da je direktnim počiniocima određen pritvor od dva mjeseca, a prijeti im doživotni zatvor. Međutim, kako kaže, u državnoj Dumi se razmatra prijedlog da se uvede smrtna kazna za ovakve slučajeve terorizma.

- Građani Rusije su veoma potreseni ovim groznim napadom. Uvjerena sam da će ruska prokuratura uraditi sve po zakonu. Moguće je da prijedlog bude usvojen i da se ponovo uvede smrtna kazna jer se ovakva situacija u Rusiji nije desila u prethodnih 20 godina - ističe Trifkovićeva.

Za Rusiju je, naglašava, sada najvažnije da sačuva unutrašnju stabilnost i da se pronađu nalogodavci ovog terorističkog akta.

- Tadžikistanski migranti čine drugu po veličini radnu snagu u Rusiji, tako da postoji vjerovatnoća da Zapad namjerava da napravi terorističnu mrežu od radnih migranata koji se nalaze u ovoj zemlji - istakla je Trifkovićeva.