latinica  ћирилица
27/03/2024 |  11:54 | Autor: SRNA

Matić: Šmitovo ponašanje liči na diktaturu, Stanova izjava uliva malo nade

Politikolog Filip Matić smatra da ponašanje Kristijana Šmita sve više liči na diktaturu, ali da malo nade uliva izjava portparola Evropske komisije Petera Stana da je "visok stepen međunarodne supervizije nespojiv sa evropskom budućnošću BiH", mada to saopštenje smatra manjinskim unutar EU.
Filip Matić - Foto: RTRS
Filip MatićFoto: RTRS

Matić je u izjavi Srni pojasno da Šmitovo ponašanje sve više liči na diktaturu u kojoj jedan čovjek donosi odluke bez ikakvog osvrta, prije svega, na narod jedne zemlje, a onda i na mišljenje njihovih izabranih predstavnika.

On smatra da je nametanjem tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH svakom normalnom čovjeku jasno da je takvo postupanje međunarodne zajednice u BiH antidemokratsko, anticivilizacijsko i antidejtonsko.

- Sadržaj nametnutih izmjena nije ni važan, može biti i pozitivan i negativan, dok god su one tiranski nametnute od uzurpatora moći. O ovako važnim pitanjima bitno je i da raspravljaju i da donesu odluku domaći predstavnici tri konstitutivna naroda - istakao je Matić.

Za Stanovu izjavu je rekao da je šokantno, ali i da uliva malo nade da se poslije toliko vremena pojavi makar mala iskra zdravog razuma unutar EU kada je riječ o pitanju BiH.

- Mislim da je saopštenje gospodina Stana, ipak, manjinsko unutar EU, te da isti ne gledaju na BiH kao na suverenu državu koja treba da donosi svoje odluke, već kao interesnu teritoriju kojoj će na kašičicu da daju onoliko koliko moraju kako bi ostvarivali sopstvene interese - zaključio je Matić.

Šmit je juče izjavio da je donio odluku da nametne tehničke izmjene Izbornog zakona BiH s ciljem, kako kaže, "podrške najavljenom procesu pristupanja BiH EU".