latinica  ћирилица
27/03/2024 |  15:28 | Autor: SRNA

Univerzitet u Istočnom Sarajevu opet prvi u BiH na SIR rang-listi

Univerzitet u Istočnom Sarajevu i ove godine je zauzeo prvo mjesto među univerzitetima u BiH na SCImago institutions rankings (SIR listi).
Univerzitet u Istočnom Sarajevu - Foto: RTRS
Univerzitet u Istočnom SarajevuFoto: RTRS

Univerzitet u Istočnom Sarajevu prvi put je uvršten na ovu listu 2020. godine i danas zauzima 5.815. mjesto u svijetu od više od 9.000 rangiranih institucija, saopšteno je iz ove visokoobrazovne ustanove.

U saopštenju se navodi da je ova pozicija Univerziteta rezultat velikog rada i posvećenosti akademskog osoblja i studenata koji kontinuirano rade na unapređenju istraživanja i inovacija.

SIR je međunarodni i poštovan sistem rangiranja koji procjenjuje rezultate istraživanja i uticaj univerziteta i istraživačkih institucija širom svijeta.

Rangiranje institucija vrši se kompozitnim indikatorom koji kombinuje tri različita seta indikatora zasnovanih na rezultatima istraživanja /50 odsto/, rezultatima inovacija /30 odsto/ i društvenom uticaju /20 odsto/ koji se mjeri njihovom vidljivošću na internetu.

Najbolji kvartil dobija institucija u svojoj zemlji upoređujući kvartile na osnovu vrijednosti ukupnog indikatora, faktora istraživanja, inovacija i društvenog faktora, a Univerzitet u Istočnom Sarajevu je u ukupnom rangu uvršten u najbolji prvi kvartil.

U izdanju SIR za 2023. godinu promijenjen je način numerisanja rangova institucija, a u izdanju za 2024. godinu modifikovan je i društveni faktor, tako da uključuje tri nova indikatora, ističe se u saopštenju.

Novi indikatori, koji preciznije odražavaju društveni uticaj koji institucija ostvaruje, uključuju generisanje novih znanja u vezi sa Ciljevima održivog razvoja, koje su definisale UN, učešće žena u istraživačkim procesima i korišćenje dobijenih rezultata u kreiranju ili unapređenju javnih politika.