latinica  ћирилица
27/03/2024 |  19:49 ⇒ 19:49 | Autor: SRNA

Selak: Odbaciti kolonijalno upravljanje u zemlji koja je na putu ka EU

Predsjednik SPS-a Goran Selak istakao je da bi narodni predstavnici trebalo da jedinstveno odgovore na novonastalu situaciju nakon nametanja izmjena Izbornog zakona BiH donošenjem odluka kojima se odbacuje kolonijalno upravljanje u zemlji koja je na putu ka EU.
Goran Selak - Foto: Ustupljena fotografija
Goran SelakFoto: Ustupljena fotografija

Selak je rekao da je jučerašnji postupak Kristijana Šmita kolonijalni akt kojim je u potpunosti derogiran suverenitet sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta od kojih je sazdana BiH.

- Tim aktom se udara i na kontinuitet i prava Republike Srpske. Mi ćemo odgovoriti demokratski i jedinstveno, poštujući i pozivajući se na norme međunarodnog prava i norme unutrašnjeg prava definisanog u Dejtonu - istakao je Selak.

Lider SPS-a je poručio da zakone u BiH mogu donositi samo od naroda izabrani predstavnici koji sjede u Narodnoj skupštini Republike Srpske, parlamentu Federacije BiH i Parlamentarnoj skuipštini BiH.

- SPS se zalaže za evropski put BiH, a taj proces podrazumijeva djelovanje i odlučivanje na osnovu konsenzusa tri naroda. Odgovornost je isključivo na domaćim političarima i parlamentarnim partijama koje su relevantne u pogledu izrade i usvajanja zakona - naveo je Selak.

On je dodao da Republika Srpska poštuje Dejtonski sporazum i da bi narodni predstavnici trebalo da jedinstveno odgovore na novonastalu situaciju donošenjem odluka kojima se odbacuje kolonijalno upravljanje u zemlji koja je na putu ka EU, saopšteno je iz SPS-a.

Šmit je juče izjavio da je donio odluku da nametne izmjene Izbornog zakona BiH s ciljem "podrške najavljenom procesu pristupanja BiH EU".