latinica  ћирилица
28/03/2024 |  12:33 | Autor: TANЈUG

Australijanka traži rušenje spomenika svojim precima zbog masakra nad Aboridžinima (VIDEO)

Suzana Henti, potomak prvih stalnih evropskih doseljenika u australijsku državu Viktorija pozvala je na uklanjanje ili "svečano uništavanje" spomenika članovima njene porodice, zbog njihove povezanosti sa masakrima Aboridžina.
Zastava Aboridžina (Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH) -
Zastava Aboridžina (Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH)

Henti, šesta generacija potomka doseljenika DŽejmsa Hentija, rekla je da je njena porodica "porobila" starosjedioce i navela da je dokumentovano nekoliko masakara na imanju porodice Henti na krajnjem jugozapadu Viktorije, uključujući i onaj gdje je "desetine" Aboridžina ubio nadzornik imanja, prenosi australijski dnevnik "The Age".

Masakri su se desili između 1830. i 1840. godine, a tri brata Henti stigla su u Portland od 1834. i počela su ilegalno da se naseljavanju na ogromnim područjima u unutrašnjosti Australije 1836. godine.

- Proces uspostavljanja prvog naselja Viktorije bio je u stvari rat - rekla je Henti pred Komisijom za procjenu štete starosjediocima Viktorije od evropske kolonizacije.

Henti je rekla da je postala svjesna uloge svoje porodice u onome što je nazvala "genocidom" tek kada je otišla na univerzitet i prisustvovala predavanju koje je održao pripadnik plemena Gunditjmara, aboridžinskog naroda u jugozapadnoj Viktoriji.

To ju je, kako kaže, podstaklo da prouči šta se dogodilo narodu Gunditjmara u jugozapadnoj Viktoriji od strane bijelih doseljenika, uključujući njenu porodicu.

Kako ocjenjuje australijski dnevni list, osuda svojih predaka čini Suzan Henti veoma neobičnom među potomcima doseljenika u Viktoriji, od kojih je većina nespremna da javno govori o masakrima na svojim starim porodičnim imanjima.

Henti je pozvala potomke drugih doseljeničkih porodica da razgovaraju o reparaciji autohtonim zajednicama.

- Oni koji su akumulirali međugeneracijsko bogatstvo na osnovu krađe zemlje i genocida, moraju se uključiti u priznanje istine o svom bogatstvu. Nikada mi nije rečeno dok sam odrastala da je porodica Henti bila uključena u organizovano etničko čišćenje domorodačkih naroda - rekla je ona.

Kako je navela, bez dozvole britanskih vlasti, njena porodica se ilegalno naselila u postojbini naroda Gunditjmara, gdje je otela desetine hiljada hektara zemlje i vodenih tokova.

- Ova šteta je posebno izražena u tekućem oduzimanju posjeda naroda Gunditjmara i obilježavanju spomenika kolonijalnim ličnostima - navela je Henti.

Revizija spomenika u Portlandu i okolini, pokazuje da postoji pet statua i spomenika posebno posvećenih Hentijevima u okrugu, većina njih u Portlandu.

Od 14 spomenika, skoro svi spominju porodicu Henti, istraživača majora Tomasa Mičela, koji je braći Henti otkrio bogate pastirske zemlje u unutrašnjosti 1836. godine, ili ranog kitolovca Vilijama Datona, koji je bio u Portlandu kada su tri brata Henti stigla.

Samo dva spomenika pominju Aboridžine: jedan posvećen Redžinaldu Saundersu, prvom australskom vojnom oficiru Aboridžina, i jedan poznat kao Memorijal plemena Gunditjmara.

Henti je rekla da bi očuvanje spomenika kolonizatorima kao što su njeni potomci značilo očuvanje "fantazije", a njihovu sudbinu, kako kaže, treba staviti u ruke starosjedilaca.