latinica  ћирилица
28/03/2024 |  18:29 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Sve više prvačića sa govorno-jezičkim poremećajima (VIDEO)

Nakon pregleda budućih prvačića, ljekari su primijetili da kod sve većeg broja djece govorno-jezički razvoj nije u skladu sa fizičkim uzrastom. Problem nerijetko seže još od ranijeg životnog doba. Јedan od čestih uzroka, kaže struka, jeste i problem takozvane ekranizacije.
Resursni centar za inkluzivno vaspitanje i obrazovanje - Foto: RTRS
Resursni centar za inkluzivno vaspitanje i obrazovanjeFoto: RTRS

Petogodišnji Dušan već dvije godine pohađa Centar za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora.

Njegova majka Bojana Akutić nije gubila vrijeme. Po prvim primjećenim simptomima potražila je mišljenje i pomoć struke.

Uz adekvatan pristup i stručnu pomoć njen mališan napreduje. Stečeno znanje i naučene vježbe praktikuju i u kućnom ambijentu.

- Krenulo je sa nekih pet mjeseci, gubitkom kilaže, pa smo krenuli na pretrage. Sa sedam mjeseci mu je uključena terapija, ima epilepsiju. Zatim sa godinu dana sve što je trebao da govori, ništa nije postizao na vrijeme, stalno je bilo neko kašnjenje - pojašnjava Akutićeva.

S druge strane, česta pojava kod roditelja je i poricanje, koje sprečava ranu prevenciju i pravovremeno djelovanje.

- U nekim situacijama, roditelji objeručke prihvate savjete i kažu, ako je potreban logopedski tretman, mi ćemo se zakazati odmah, a u nekim situacijama se desi da roditelji samo odmahnu rukom i kažu, ma ima vremena, naučiće - ističe Mira Cvijanović, logoped u Timu za djecu i omladinu dobojskog Centra za zaštitu mentalnog zdravlja.

Nerijetko, problem se odlaže sve do polaska u prvi razred. Najčešći su poremećaji glasa i jezika, na koje utiče nekoliko faktora, od čega su najizraženiji psihološki i kulturološki.

- Od psiholoških faktora to je ta infantilnost kod naše djece. Dijete odbija da odraste. Osim toga, posljednji izazov predstavlja termin koji se kod nas sve češće upotrebljava, to je taj ekranizam, tako da se djeci već u najranijem periodu daje telefon. To kod djece izaziva razdražljivost i hiperaktivnost - naglašava Saša Tatić, direktor Centra za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora.

Suzana Kuzmanović, logoped u Domu zdravlja Banjaluka napominje da u društvu treba zbog ovog problema upaliti veliki alarm.

- Roditelji zaista treba da shvate da ne smiju da puštaju djeci crtani film, ne nikada ali ne nakon druge godine - kazala je Kuzmanovićeva.

Ekran i savremenu tehnologiju potrebno je zamijeniti živim riječima, kako bi djeca, naučila ono najvažnije-da slušaju.

Uoči prvih školskih dana neophodna je priprema mališana, a prvi i osnovni je komunikacija i kućno vaspitanje.

A taj zadatak, iako naočigled jednostavan, iziskuje strpljenje, posvećenost i vrijeme.