latinica  ћирилица
29/03/2024 |  08:52 | Autor: SRNA

Kusturica: Јa sam već državljanin Rusije jer je jako volim

Srpski filmski režiser Emir Kusturica rekao je da se već smatra ruskim državljaninom i da bi to kasnije mogao da postane i zvanično.
Emir Kusturica - Foto: RTRS
Emir KusturicaFoto: RTRS

- Јa sam i ovako građanin Rusije, zato što je jako volim. Generalno sam građanin svijeta, a posebno Rusije. I zvanično, možda i postanem, zašto da ne. Јa sam već državljanin Srbije, Francuske. Zašto da ne dobijem i državljanstvo Rusije - rekao je Kusturica za Tas.

Kusturica ne isključuje ni buduću saradnju sa još jednim Srbinom popularnim u Rusiji - glumcem Milošem Bikovićem.

- Ako za njega postoji uloga, zašto da ne - dodao je on.

Na pitanje zašto je 2022. godine prihvatio predsjedavnje Međunarodnim festivalom kinematografskih debitanata "Duh vatre" u Hanti-Mansijsku, Kusturica je rekao da ne može da odoli da pomogne mladim kinematografima da razvijaju kod sebe neke vještine koje će im pomoći u budućnosti.

- Osim toga, svojim primjerom pokušavam da im pokažem kako je važno naći svoj originalni stil. Biti talentovan je jako važno, ali nije manje važno biti originalan - rekao je Kusturica i prisjetio se svog prvog dugometražnog filma 1981. godine - "Sjećaš li se Doli Bel?", koji je bio ironičan, povremeno smiješan, a istovremeno je govorio o jako važnim stvarima koje su se dešavale u porodici u Sarajevu, Јugoslaviji.

Kusturica je naglasio da je potraga za svojim originalnim stilom za njega glavna tema u radu sa učesnicima Međunarodnog festivala kinematografskih debitanata "Duh vatre".

On je dodao da je sve što je vidio na festivalu "Duh vatre" veoma eksperimentalno i originalno, da je jako interesantan pogled na to kakav film treba da bude.

Govoreći o svojoj namjeri da snima u Rusiji, Kusturica je naveo da je njemu jako blizak veliki ruski pisac Fjodor Mihajlovič Dostojevski, koji je pisao o marginalnim ljudima, koji nisu u centru pažnje.

- Od svog prvog filma do danas ja u svojim filmovima radim isto - govorim o ljudima koji ne žive kao svi ostali, koji obično ostaju za kulisama - dodao je on.

Kusturica je naglasio da ne namjerava da snima nešto što je napisao Dostojevski.

- U mom filmu biće originalni scenario koji će jednostavno sadržati neke ideje koje se reflektuju iz romana Dostojevskog - naveo je Kusturica.

Govoreći o radu nad scenarijem "Lavra", po romanu Јevgenija Vodolazkina, Kusturica je naveo da je Vodolazkin već napisao dobar scenario i da je ostalo samo da se uravnoteži dijalog i druge scene.

- Mislim da će to biti jako interesantno iskustvo, on govori o srednjovjekovnoj Rusiji, ranom pravoslavlju, jurodivim ljudima. To je bilo pravo biblijsko vrijeme koje jasno predstavlja Rusiju - dodao je Kusturica.

Na pitanje gdje bi još želio da snima u Rusiji, Kusturica je rekao da planira da sljedeći film snima na jugu, u Sočiju.

- To će biti film "Inženjer lakih šetnji" i govoriće o mladom čovjeku koji čisti cijevi. Zašto on šeta? Zato što želi da pomaže ljudima koji su sami - naveo je, između ostalog, Kusturica.

On je dodao da bi želio da snima i u Kazanju, Sankt Peterburgu i Sibiru.