latinica  ћирилица
29/03/2024 |  11:37 | Autor: SRNA

Karan: Izborni zakon Srpske - vraćanje na Dejton

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je danas da Nacrt izbornog zakona Republike Srpske predstavlja vraćanje na dejtonsko, fabričko podešavanje BiH, jer Srpska neće da prihvati antiustavna i antidejtonska rješenja.
Siniša Karan - Foto: SRNA
Siniša KaranFoto: SRNA

- Kad bi neko u Dejtonu znao da će neko od visokih predstavnika, legitiman ili ne, i Ustavni sud BiH svojim odlukama prekomponovati oblik državnog uređenja, nikada ne bi dobili takve mandate niti bi u Ustav BiH ušao takav Ustavni sud niti Aneks 10 - rekao je Karan.

On je podsjetio da je Aneks 10 potpisala Republika Srpska, misleći da će visoki predstavnik imati koordinirajuću ulogu, a ne da je zakonodavac.

Karan je istakao da je Kristijan Šmit izašao iz sfere političkog djelovanja i ušao u sferu kada se posmatra kao problem, jer svojim djelovanjem u BiH definitivno postaje bezbjednosi problem.

On je naglasio da Srpska ima jednostavan izbor - da li želi u 21. vijeku da živi ustavno ili neustavno, da li želi da živi dejtonski ili antidejtonski, dodajući da su u okviru ljudskih prava i sloboda najznačajnija politička prava i slobode, odnosno izborna prava i slobode.

- Dakle izbor je da li biti slobodan ili rob? Živjeti u slobodnoj državi ili protektoratu - Šmitovoj državi - rekao je Karan.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Nacrt izbornog zakona kojim je uređeno da izbore za organe vlasti u Srpskoj sprovodi Republička izborna komisija, gradske, odnosno opštinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni organi Republike Srpske.