latinica  ћирилица
17/04/2024 |  09:46 ⇒ 12:21 | Autor: RTRS

Ambasadorka Izraela za RTRS: Iran želi da izbriše Izrael sa lica zemlje, ali neće uspjeti (VIDEO)

Ambasadorka Izraela za BiH i Albaniju Galit Peleg rekla je za RTRS da sukob sa Iranom nije ništa novo i da je iranski napad bio demonstracija očajničkog poteza kojim su željeli da pokažu da su sposobni da napadnu Izrael, a što se, kaže, pokazalo pogrešnim, jer nisu uspjeli.
Ambasadorka za BiH i Albaniju Galit Peleg - Foto: RTRS
Ambasadorka za BiH i Albaniju Galit PelegFoto: RTRS

Pelegova je rekla da iransko rukovodstvo želi da izbriše Izrael sa lica zemlje.

- Prisustvo posrednika terorističkih organizacija Irana na granicama Izraela, i to nije ništa novo. Posljednjih šest mjeseci lansirali su dronove sa eksplozivom, razne projektile prema Izraelu. To nije nista novo, kao ni da podržavaju Hamas kroz obuku i novcem - navodi Pegelova.

Ne misli, kako kaže, da će sada početi rat, jer rat već traje.

- Reakcija Izraela je pod znakom pitanja. Јoš nije donesena odluka. Pretpostavljam da moja vlada ne želi da pogorša situaciju u regionu i nismo mi ti koji pokušavamo da destabilizujemo region, ali moramo vidjeti odluku Vlade, predmet je razmatranja ta odluka - kaže ambasadorka BiH u Izraelu.

Pelegova ističe i da se zna da Iranci ne pričaju uprazno.

- Vidjeli smo da su lansirali više od 300 projektila na Izrael, znajući da neće uspjeti. Znamo da razvijaju kapacitete rakete dugog dometa sa nuklearnim bojevim glavama. Mislimo da je odgovornost međunarodne zajednice da ih spriječi da razvijaju ove kapacitete. Oni to ne rade u mirovne svrhe. Mi znamo sta je cilj, cilj je napad - ističe Pegelova.

Vidjeli smo, kaže, osudu Irana od strane evropskog rukovodstva i SAD i to zato, kako ističe, što svi znaju da Izrael nije meta Iranaca, već tampon zona.

- Vjerujemo da je misija međunarodne zajednice da ih onesposobi. Kad govorimo o sankcijama tu su ekonomske sankcije, sankcije u smislu nadzora nad onim sto razvijaju i svemu onom što je do sada primjenjivano. Ove sankcije moraju biti jače, uz striktnije provođenje, kako bi bili sigurni da nisu u mogućnost da nabave ove kapacitete i da se onemogući da trguju materijalima dvojne namjene - kaže Pelegova.

Drugo, navodi ona, potrebno je da se Islamska revolucionarna garda proglasi terorističkom organizacijom.

- Ne ulazim u to šta rade Iranu i iranskom narodu. Agresivni su i taj režim treba zaustavit. Treba da ga ograniči međunarodna zajednica. Ako se ponašaju kao teroristička organizacija, onda ih treba tako i tretirati. Ako vrše terorističke napade, onda sami sebe postavljaju kao legitimnu metu. Do njih je - ocjenjuje Pegelova.

Kada je riječ o odnosu Izraela i Republike Srpske, Pelegova je rekla da su Srpska i predsjednik Milorad Dodik bili uvijek podrška Izraelu.

- Mi to veoma cijenimo i uvažavamo. Mi ne smatramo da je ovo problem samo Izraela - istakla je ona.

Pelegova je rekla da podrška mnogo znači, jer ovo nije problem samo Izraela.

- Amerika je naš najbliži saveznik, od nastanka države Izrael imamo dobru saradnju, posebno stratešku. Upoznajemo jedni druge sa planiranim potezima, ali ne tražimo dozvolu od Amerikanaca, želimo sa našim saveznicima da sarađujemo i veoma cijenimo podršku koju dobijamo u odbrani Izraela - istakla je Pelegova.

Kada Vlada Izraela odluči, ističe Pelegova, odluka će se sprovesti sa kapacitetom zemlje, a za to im neće biti potreban blagoslov Amerikanaca.

- Kao naš najveći saveznik, definitivno se obavještavamo i očekujemo da nas Amerikanc podrže u odbrani naše granice - ističe ona.

Dodaje da je Izrael mala zemlja suočena sa mnogobrojnim prijetnjama.

- Prioritet svake vlade je da zaštiti svoje građane. Ako je jedini način zaštite civila, da uzvrati, tako će i biti. Biće nam izuzetno drago ako nas saveznici podrže, a ako ne, sagledaćemo svoje mogućnosti i postupiti dalje. U ratu smo posljednjih šest mjeseci, uloženi su veliki napori. Mi želimo da okončamo rat, ali sve je u rukama Hamasa. Ukoliko vrate sve taoce i prestanu sa terorom, mi ćemo povući naše snage iz Pojasa Gaze, koliko danas, ali to nije slučaj sa Hamasom. Mi smo spremni da vodimo ove akcije, dok ne postignemo svoje ciljeve - navodi Pelegova.

Ona navodi da trenutno na sjeveru i jugu Izraela ima nekoliko desetina hiljada raseljenih Izraelaca.

- Ne želimo otvaranje trećeg fronta, a sa druge strane, moramo snažnu poruku poslati Iranu da ne radi to što radi, jer ne ide njima u korist - navodi Pelegova.

Ona naglašava i da poruka Iranu mora biti snažna - ne činite to opet.

- Ako ne uzvratimo odmah, to ne znači da smo slabi, nego zato što smo snažni. Mislimo da je posljednje što želimo, otvaranje novog fronta, ali više o tome danas, sutra će saopštiti Vlada - ističe ona.

Kako kaže, svi žele da se vrate u normalne tokove, koliko je to moguće.

- Život ovdje više nije normalan, ali ljudi i dalje žele da se vrate svojim životima, prije tog oktobra - navodi ona.

Kada je riječ, o BiH, Pelegova dodaje, da tu ima mnogo problema, u pogledu strukture same državne zajednice.

- Izaćićemo sa stavom, a kao što sam već rekla, mi izuzetno cijenimo prijateljstvo Republike Srpske i stav vašeg rukovodstva, što ćemo naravno uzeti u obzir - dodaje Pelegova.