latinica  ћирилица
17/04/2024 |  12:23 ⇒ 14:28 | Autor: SRNA

Cicović: Proces protiv Dodika je proces protiv Srpske i Dejtona

Proces protiv predsjednika Republike Srpske nije proces protiv Milorada Dodika, kako se želi predstaviti, nego protiv Republike Srpske i njenih institucija, kao i Dejtonskog mirovnog sporazuma, izjavio je šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović na tribini u Beogradu "Proces protiv predsjednika Srpske kao kraj BiH".
Mlađen Cicović - Foto: RTRS
Mlađen CicovićFoto: RTRS

On je podsjetio da je ustavna pozicija Republike Srpske istovremeno ustavna pozicija svih organa i nivoa vlasti u Srpskoj, što znači i svih onih koji su na demokratskim izborima izabrani na položaje u Srpskoj i rade u skladu sa Ustavom, zakonom i odlukama Narodne skupštine, najvišeg zakonodavnog tijela Republike Srpske.

Cicović je istakao da odbrana institucije predsjednika Republike Srpske predstavlja odbranu Srpske, njene ustavne pozicije u dejtonskoj strukturi BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma kao međunarodnog pravnog dokumenta prve vrste, te da je u tome prijeko potrebno razumijevanje, saradnja, saglasje, jedinstvo i sabornost svih srpskih političkih subjekata u Srpskoj.

- Vjerujem da je svima jasno da za Srbe ne bi bilo izbora u BiH, ako ne bi bilo Republike Srpske, ovakve kakvu želimo da sačuvamo. Čini mi se da je važno da mi u Srpskoj razumijemo da oduprijeti se pritiscima i pravnom nasilju nad Ustavom BiH znači sačuvati svoju Republiku i njene najviše demokratske institucije, a to dalje znači sačuvati slobodu srpskog naroda u BiH - naglasio je Cicović.

On je ukazao na činjenicu da je nelagalni ili bolje rečeno ničiji predstavnik u BiH donio novi izborni zakon suprotno proceduri za promjenu Izbornog zakona, kao i da je predlaganje rezolucije o Srebrenici Generalnoj skupštini UN uz takozvanu "podršku BiH" urađeno bez saglasnosti srpskog naroda, protivno Dejtonskom sporazumu, Ustavu BiH i svim principima na kojima počiva mir u BiH.

Cicović je naveo da je nelegalna i odluka da u Savjet Evrope bude primljena lažna država Kosovo koja je prema Rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN 1244 dio Srbije.

On je ocijenio da sve to pokazuje da je kolektivni Zapad izgubio kompas i da svuda srlja u nelegalnost.

Cicović smatra da Zapad neće ni lako, ni skoro prihvatiti legalnost kao najvažniju odliku svakog rada, ni međunarodno pravo i puno poštovanje naroda i država, odnosno neće se dobrovoljno odreći sile dvostrukih standarda, ekonomskog porobljavnja i okupacija tamo gdje mu se čini da je to još moguće.

On je dodao da Zapad to čini kako bi u konačnom obračunu sa Istokom i svim slobodnim državama svijeta tražio prihvatanje zatečenog stanja.

- Sasvim je sigurno da će se svijet dovesti u red i da se period unipolarnog svijeta i kolonijalizma završava i zato je sada važno da imamo čvrst karakter i da budemo istrajni, jedinstveni i sabrani u odbrani Republike Srpske i Srbije - poručio je Cicović.

On je rekao da će Narodna skupština Republike Srpske sutra usvojiti izvještaj Međunarodne komisije o Srebrenici i tako u svijet poslati istinu o Srebrenici.

- A poslije toga će sa velikog mitinga u Banjaluci u svijet otići istina da su Srbi i Republika Srpska posvećeni slobodi i odbrani svoje budućnosti - nikad ni na čiju štetu - naglasio je Cicović.

U radu tribine u Pres centru UNS-a, koju su organizovali informativno-politički portali "Sve o Srpskoj" i "Fakti" i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, učestvuju eminentni stručnjaci, istoričari i analitičari iz Srbije i Republike Srpske.

Na tribini će govoriti Vladislav Јovanović, Darko Tanasković, Slobodan Reljić, Miloš Ković, Milomir Stepić, Aleksandar Vranješ, Aleksandar Pavić, Predrag Ćeranić i Đuro Bilbija, koji će biti i moderator tribine.

Učesnici će pokušati da odgovore na nekoliko ključnih pitanja, među kojima i šta znači suđenje Dodiku i proširenje crne liste na Cvijanovićevu, Viškovića i Stevandića i, istovremeno, ohrabrivanje Srpske za članstvo u EU?

Da li Dodikova gostovanja u Rusiji, Bjelorusiji i Turskoj znače okretanje prema Istoku, koji nas hoće, od Zapada, koji nas neće, ili samo znači potvrdu neutralnosti?

Ako Srpska koči sankcije BiH prema Rusiji i približavanje NATO-u, a traži posmatrački status u BRIKS-u, dok FBiH hoće sve suprotno, nije li to onaj Dodikov mirni razlaz na mala vrata?

Dokle će Republika Srpska i prijateljske zemlje, odnosno sam Dodik da trpe pravno nasilje nad Republikom Srpskom i srpskim narodom i farsu od suđenja u Sarajevu u produkciji Nijemca, samozvanog visokog predstavnika koji takvim svojim činjenjem može da izazove opasne nerede i građanski rat u BiH?

Zašto takav protektorat osporava dogovore tri strane u BiH bez zapadnih posrednika, a Rusija ne postavlja pitanje zašto nje nema u tom posredovanju iako je garant Dejtona i članica PIK-a?

Imaju li Srpska i Srbija razrađene zajedničke odgovore na različite ishode Ukrajine, Gaze, Kosova, izbora u SAD i slično, uključiv i pomoć moćnih prijatelja?