latinica  ћирилица
17/04/2024 |  16:36 ⇒ 18:51 | Autor: RTRS

Odgovor Srpske mora biti čvrst - poručeno iz Beograda sa tribine "Proces protiv predsjednika Srpske kao kraj BiH" (VIDEO)

Proces protiv predsjednika Republike nije proces protiv Milorada Dodika, kako se želi predstaviti, već proces protiv Republike Srpske, njenih institucija i protiv Dejtonskog sporazuma, rečeno je na tribini pod nazivom "Proces protiv predsjednika Srpske kao kraj BiH".
Tribina u Beogradu - Foto: RTRS
Tribina u BeograduFoto: RTRS

Odgovor Srpske mora biti čvrst i jasan, poručeno je sa skupa, koji su u Beogradu organizovali informativno-politički portali "Sve o Srpskoj" i "Fakti" i Predstavništvo Srpske u Srbiji.

Proces protiv predsjednika Srpske i sporna predložena rezolucija o Srebrenici, svjesni su koraci ka destabilizaciji i povećanju pritiska, ocijenili su učesnici skupa.

Kraj BiH je nastao na njenom početku, ona je vještačka tvorevina koja opstaje samo stranim pritiskom kao protektorat, njenom kraju, kažu, doprinosi i proces protiv predsjednika Srpske.

- On je već bio početak kraja BiH samim tim što je pokrenut, zato što je vrlo jasno – stavlja se na optuženičku klupu predsjednik Srpske, zato što poštuje Ustav, i to se radi od strane, u ime nekog ko je lažni visoki predstavnik - rekao je Aleksandar Pavić, politikolog i poslanik u Skupštini Srbije.

Milomir Stepić, geopolitičar navodi da je svima jasno da se radi o procesu protiv Republike Srpske.

- Ustvari radi se da se na svaki mogući način - od Srebrenice do pokušaja oduzimanja imovine, pa i sada pritiska na njenu čelnu ličnost, učini da se Srpska razvlasti, da ne znači ništa i da se polako ugasi - ističe Stepić.

Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci naglasio je da se radi o političkom procesu koji ima za cilj političku eliminaciju predsjednika Srpske, i, kako navodi, derogiranje institucija Srpske, a zarad ratnih ciljeva Alije Izetbegovića.

Kolektivni Zapad je demonstrirao da je spreman da koristi različite forme pritisaka, da održi BiH u životu, ali su njihove akcije dodatno oslabile njene temelje, ocjenjuje ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ.

- Vidimo da oni i te kako gube živce i sa Srpskom i sa predsjednikom Dodikom. Vrlo oštro je skoro Marfi zaprijetio predsjedniku Dodiku u nekom tvitu od prije par dana. Tu nema bijelih rukavica, to nije Bečka konvencija o diplomatskim odnosima – to je kolonijalna uprava koja kaže - budite spremni da nastradate - rekao je Vranješ.

Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji navodi da odbrana institucije predsjednika Srpske jeste odbrana i same Srpske.

- I njene ustavne pozicije u Dejtonskoj strukturi BiH i Dejtonskog sporazuma kao međunarodnog pravnog dokumenta prve vrste i u tome je prijeko potrebno razumijevanje, saradnja, saglasje, jedinstvo i sabornost svih srpskih političkih subjekata u Srpskoj - istakao je Cicović.

Proces protiv predsjednika Srpske je vrhunac bezakonja i montiranih političkih procesa, na kojima je kroz cijeli 20. vijek suđeno srpskom narodu, ističe istoričar Miloš Ković.

- Srbima se sudi zbog onoga što je Kočić nazvao idejom oslobođenja i ujedinjenja, znači zbog te žeđi za slobodom, zbog nepristajanja na to da umjesto nas suštinske odluke donose Englezi, Nijemci, Amerikanci - pojašnjava Ković.

Politički odgovor Srpske mora biti čvrst i jasan - oduprijeti se pritiscima i pravnom nasilju, znači sačuvati Srpsku i slobodu srpskog naroda u BiH, zbog čega je narodni skup "Srpska te zove" veoma značajan, istaknuto je na tribini.