latinica  ћирилица
17/04/2024 |  17:43 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Načelnik Broda se sastao sa američkim ambasadorom; Miličević podržao sastanak stranačkog kolege (VIDEO)

Amerika je uvela sankcije rukovodstvu Republike Srpske. Listu je proširila i na one koji su učestvovali u organizaciji proslave Dana Republike i vrši strahovite pritiske na Republiku Srpsku. Zbog američkih sankcija, bankovni račun morala je da ugasi i Srpska demokratska stranka. Bez obzira na ovo, načelnik opštine Brod, SDS-ov Zoran Vidić sastao se sa američkim ambasadorom Majklom Marfijem.
Majkl Marfi (Foto:  EPA-EFE/FEHIM DEMIR, ilustracija) -
Majkl Marfi (Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR, ilustracija)

Fotografiju sa Marfijem na istom događaju ima i načelnik Stanara Radojica Ćelić iz Ujedinjene Srpske.

I dok načelnik Broda za sastanak s Marfijem ima podršku i prvog čovjeka SDS-a Milana Miličevića, Radojica Ćelić susret pokušava opravdati svojom pristojnošću.

Srdačan susret i stisak ruke, a potom i fotografisanje pred kamerama.

Tako je u Banji Vrućici kod Teslića ovjekovječen susret načelnika Broda Zorana Vidića i američkog ambasadora Majkla Marfija s kojim je potpisao ugovor o partnerstvu.

Istog onog Marfija koji je sve učinio da opstruiše Republiku Srpsku, a njenim zvaničnicima uvede sankcije i stavi ih na crnu listu.

I ne samo njima već i SDS-u, stranci kojoj Vidić pripada.

- Prije samog susreta konsultovao sam rukovodstvo stranke. Razumijem da je to došlo u nezgodnom momentu, uopšte ne podržavam sankcije prema zvaničnicima Srpske, niko normalan to ne bi uradio - rekao je Vidić.

Takav gest nije zasmetao njegovom stranačkom šefu Milanu Miličeviću.

Položio je vijence na spomen krstu u Kravici i odao počast poginulim srpskim civilima i borcima Vojske Republike Srpske iz Srednjeg Podrinja i Birča.

Istakao je da će SDS prisustvovati sutrašnjoj sjednici Parlamenta, ali ne i Mitingu "Srpska te zove".

Za one koji organizuju miting kaže da vode neku svoju utakmicu u kojoj ne želi učestvovati, a učestvovanje na sastanku sa Marfijem ne smeta.

- Ne učestvovati ili ne prihvatati projekte USAID-a ili bilo kojeg međunarodnog fonda je zaista nerazumna politika i u tom pogledu za ove projekte u kojima je učestvovala i opština Brod, a mogu nabrojati i mnogo drugih opština, ja sam apsolutno za - naglasio je Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

Da u vrijeme najvećih pritisaka na srpski narod nije vrijeme za takve susrete, kažu i Brođani.

Na udaru javnosti, zbog "partnerstva" sa Marfijem, našao se i načelnik opštine Stanari Radojica Ćelić iz Ujedinjene Srpske.

Kaže da se Marfi pojavio na događaju koji je organizovao USAID i na taj način zloupotrijebio ranije započete projekte.

- Američnom ambasadoru nije ispunjena molba da posjeti opštinu Stanari. Nakon toga je isti iskoristio i zloupotrebio ranije započete projekte USAID-a u dijelu opština na čijem se obilježavanju pojavio, a rukovanje sa mnom van opštine Stanari, jeste izraz moje pristojnosti i poštovanja projekata u opštini Stanari. Žalim ako se u javnosti Republike Srpske moj gest pristojnosti tumači drugačije - pojasnio je Ćelić.

Zbog svojih postupaka, načelniku Broda ovo je drugi put da se našao na udaru javnosti.

Ranije se uoči godišnjice stradanja Srba u Sijekovcu susreo sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, zbog čega je naišao i na osudu stranačkog rukovodstva.