latinica  ћирилица
19/04/2024 |  11:43 ⇒ 11:53 | Autor: RTRS

U Prijedoru premijerno odigrana predstava "Let iznad kukavičjeg gnijezda"

U Pozorištu Prijedor premijerno je odigrana predstava "Let iznad kukavičjeg gnijezda" Kena Kizija u režiji Gorana Damjanca. Po istoimenom filmu, ova predstava je "klasik američke popularne kulture". Riječ je o drugoj premijeri u 71. sezoni Pozorišta Prijedor.
Predstava "Let iznad kukavičjeg gnijezda" - Foto: SRNA
Predstava "Let iznad kukavičjeg gnijezda"Foto: SRNA

Iliji Ivanoviću iz Kragujevca, studentu glume u Banjaluci u klasi Željka Mitrovića, ovo je diplomska predstava.

Tumačio je lik Bilija Bibita, po kultnom ostvarenju Kena Kizija.

- Bili Bibit jedno nevinašce, hrčak u cijeloj ludnici, sistemu koji nakaradno funkcioniše koji predstavlja tu mladu generaciju svih ljudi koji se plaše da uzmu život u svoje ruke, koji su pretjerano vezani za roditelje, i za bilo šta što im stvara neku sigurnost - kaže Ivanović.

Glavnog lika, Mekmarfija, ikonu popularne anglosaksonske kulture, tumačio je glumac prijedorskog Pozorišta, Darko Stojić.

Zadatak je, kaže, bio da se "pobjegne od imitacije i pronađe svoj Mekmarfi".

- Iako su te neke interpretacije koje su ranije bile, misleći na DŽek Niklsona, postale, imaju status kulta. Nadam se da smo to negdje uspjeli, da je sad to neko naše viđenje cjelokupnog djela - maglasio je Stojić.

Riječ je o modernom pozorišnom komadu po filmu iz 1975. godine.

Dramatizaciju potpisuje Јelena Paligorić Sinkević.

U predstavi igraju i Miroslav Sinikić, Marko Vukosav, Dean Batoz, Želimir Rivić, Sabina Halilović, Mirela Predojević, Јelena Seksen i Srđan Knjeginjić.

- Mi smo se trudili da ispričamo jednu svoju priču o borbi pojedinca, o tome kako pojedinac može da pokrene masu i sve posljedice koje on vuče zbog toga. Јa glumim doktora, koji je jedan humanista, profesionalac ali opak otkačen zbot specifičnog radnog mjesta na kojem radim - naveo je Srđan Knjeginjić, glumac i direktor Pozorišta u Prijedoru.

Na pozorišnim daskama u Prijedoru u planu je i igranje jednog dječijeg komada.

Prijedorsko pozorište pozvalo je profesionalna pozorišta iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, da se prijave za učešće na 17. Međunarodnom festivalu pozorišta "Zlatna vila".

Rok za prijave je 5. maj.