latinica  ћирилица
19/02/2017 |  11:42 ⇒ 16:16 | Autor: RTRS

Brčko: 30 kuća ogroženo od klizišta (VIDEO)

Tridesetak kuća u Brčkom je ugroženo od brojnih klizišta koja su aktivirana posljednjih dana usljed otapanja snijega.
Brčko - klizište - Foto: RTRS
Brčko - klizišteFoto: RTRS

Mnoga su nastala prije tri godine tokom katastrofalnih poplava i nastavila da se šire zbog velikih količina vlage.

Brdo na kome je i kuća Ilije Ilića iz Gornje Skakave, počelo je da klizi još 2014. u velikim poplavama. Nakon otapanja snijega, ovih dana,klizište je ponovo krenuto, pa su i temelji od kućne ograde počeli pucati.

Sjeverno područje uz Majevicu najugroženije je u Brčkom zbog odrona. Samo u Gornjoj Skakavi ih je osam, od kojih pet ugrožava same kuće.

Na području Brčkog registrovano je oko 130 klizišta, ali je šest najrizičnijih po stanovništvo. Vlada Distrikta će za sanaciju četiri najopasnija iz ovogodišnjeg budžeta obezbijediti 500 hiljada maraka.

- Za samo četiri klizišta smo uradili geotermička istraživanja, ostalo je da se urade projekti i usvajanjem budžeta, mogu da krenu u sanaciju klizišta, pojašnjava Muhamed Gibić, šef Sektora Civilne zaštite, Brčko.

Slučaj u Rašljanima je poseban. Nadležni procjenjuju da bi za sanciju brda koje klizi prema šest objekata potrebno izdvojiti oko dva miliona maraka, iako je vrijednost tih objekata oko 300 hiljada maraka.

- Mi ćemo dati prijedlog Vladi da oni izvrše dislokaciju tog stanovništva u neka druga mjesta, da im plate da mogu sebi kuće napraviti, kaže Gibić.

U Civilnoj zaštiti očekuju da će sredstva za ove potrebe biti na raspolaganju već za dva mjeseca, kada bi počela sanacija brčanskih odona.