latinica  ћирилица
28/04/2024 |  12:21 | Autor: SRNA

Ivanišević: Postoje dokazi za podizanje tužbe za genocid nad Srbima u Srebrenici i okolini

Direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku Milivoje Ivanišević izjavio je da su Bošnjaci i oni koji podržavaju lažni mit o "genocidu" nad Bošnjacima u Srebrenici pokrenuli rezoluciju u strahu da će srpska strana, koja raspolaže svim dokazima, prva podići tužbu za genocid u Srebrenici i okolini, ali nad Srbima.
Milivoje Ivanišević - Foto: SRNA
Milivoje IvaniševićFoto: SRNA

- Zašto im se žuri, i njima i Nijemcima? Zato što nemaju nikakve argumente, a ako su im argumenti masovne grobnice onda neka odgovore otkud Srbi u tim masovnim grobnicima, a mi posedujemo imena Srba čiji su posmrtni ostaci nađeni u tim masovnim grobnicama. Ne treba ih potcenjivati. Guraju rezoluciju da bi dobili kvalifikaciju "genocid" i ublažili našu tužbu i argumente. Oni i ne raspolažu ničim - rekao je Ivanišević.

On je naglasio da je srpska strana, u smislu potencijalne tužbe, neuporedivo jača.

- Mi za razliku od njih imamo sve bitne činjenice. Znaju oni da Srbi imaju sve dokaze o genocidu nad srpskim narodom u Srebrenici. Oni se osnovano boje i zato su ponovo aktivirali rezoluciju - ocijenio je Ivanišević.

Ivanišević je podsjetio da je promocija njegove knjige "Hronika našeg groblja", koja se bavi zločinom nad Srbima u srebreničkom kraju, održana još 1994. godine.

- Јa sam namjerno naveo sve one koji su ostali u Srebrenici. Јesam li ja slikao ženu koja je zadnja ubijena u tom gradu? Јesam li tamo zatekao ikog živog? Nisam! Nismo našli ni zarobljenike žive. Ni logoraše, ni ljude koji su hvatani po srpskim selima i dovođeni u Srebrenicu. Samo mrtav grad - rekao je Ivanišević.

On smatra da je Srebrenica u to vrijeme planirana za glavni grad, kako je naveo, "te njihove džamahirije".

- Sve je bilo etnički očišćeno, a imamo i dokaz njihovog Glavnog štaba, njihove operativne grupe koji obavještava Drugi korpus da se Srebrenica 100 odsto očisti. Uveliko je taj prostor viđen za povratak islama. Našli smo to kod nekih "ajatolaha čak i iz Irana - rekao je Ivanišević.

Ivanišević je podsjetio da je memorandum na 132 strane o ubijenim Srbima u Srebrenici, Bratuncu, Milićima i Skelanima sa imenima stradalih, ali i imenima njihovih ubica, predat UN u junu 1993. godine, ali se ispostavilo da su administrativci Savjeta bezbjednosti – Tunižanin i Marokanac taj dokument sklanjali, a na dokumenta o muslimanskim žrtvama dodavali i nekoliko nula.

Prema njegovim riječima, najveću "zaslugu" za to da istina o Srbima tada ne dopre u svijet imala je bivši sekretar SAD Medlin Olbrajt.

- Sve su učinili da istinu o srpskim žrtvama sakriju. I sami smo dosta krivi. Sad sve čine da ta rezolucija bude izglasana računajući da će srpska tužba i argumentacija imati malo manju vrijednost kada je već odlučeno da je tu bio genocid, a sami ne tuže jer nemaju činjenice - rekao je Ivanišević za Srnu.

Bošnjački dio misije BiH pri UN jednostrano je, bez odluke Predsjedništa BiH, uz sponzorstvo dijela zapadnih zemalja, pokrenuo inicijativu za usvajanje nove rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN. Prije devet godina Rusija je stavila veto u Savjetu bezbjednosti UN na britansku rezoluciju o Srebrenici.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte. Komisija od 10 svjetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici, niti na bilo kom drugom mjestu.