latinica  ћирилица
21/02/2017 |  15:44 ⇒ 16:43 | Autor: RTRS

Francuski sajt đacima prodaje domaće zadatke

U Francuskoj se pojavio sajt "Bonot", što znači dobra ocjena, koji đacima i studentima pomaže pri učenju, uključujući i izradu domaćih zadataka, što je izazvalo polemiku o tome gdje je granica dozvoljenog i moralnog.
Škola - Foto: B92
ŠkolaFoto: B92

Sajt se pojavio ovog mjeseca, a kako prenosi ekonomski list Eko, kritikuju ga i roditelji, i djeca.

Osim očekivane kritike jer kupljen domaći zadatak nema nikakvu obrazovnu funkciju, Generalno udruženje gimnazijalaca je 17. februara kritikovalo sajt i jer "povećava nejednakost između gimnazijalaca koji mogu da plaćaju za domaći i onih koji su manje imućni".

Osnivač sajta Viktor der Megreditijan brani se navodeći da dobrostojeće porodice već dugo svojoj djeci plaćaju privatne časove, dok Bonot, po njegovim riječima, pruža pristupačnu i kvalitetnu uslugu.

Takođe navodi da je na naslovnoj strani sajta i u uslovima prodaje jasno navedeno da učenik ne smije takav rad da preda profesoru.

Danas, 21. februara, ta napomena je samo u uslovima prodaje, dok na naslovnoj strani piše da se rad može poručiti „za dva minuta“, a navedene su i cijene po strani, zavisno od razreda i roka isporuke.

Ministarka obrazovanja je reagovala, rekavši da je takva ponuda neprihvatljiva i ne odgovara sistemu vrijednosti koji se njeguje u školi, a prije svega potrebi da se radi i ulažu napori, i najavila da će Ministarstvo uraditi „sve što bude bilo potrebno“.

Zabrana bi, kako navodi Eko, sa pravne tačke gledišta mogla biti veoma komplikovana, jer je sajt registrovan u Velikoj Britaniji.

To nije slučaj bez presedana, budući da se 2009. godine pojavio sajt slučne ponude pod nazivom „Uradi moje domaće“, ali je ugašen nakon nekoliko dana.

Izvor: Agecije