latinica  ћирилица
11/09/2017 |  13:15 ⇒ 13:18 | Autor: RTRS

Brčko- Donji Brezik konačno rješava komunalne probleme

U jednom od najvećih prigradskih brčanskih naselja Donji Brezik, ove godine mogao bi doći kraj komunalnim problemima.
Brčko: Brezik - kanalizacija - Foto: RTRS
Brčko: Brezik - kanalizacijaFoto: RTRS

U toku je izgradnja kanalizacionih kolektora, a problem vodosnabdijevanja biće riješen priključkom sa gradskog vodovoda na brezički vodotoranj.

Donji Brezik ima više od 900 domaćinstava. U naselju postoji lokalni vodovod koji se snabdijeva iz arteških bunara. A sve kanalizacione cijevi vode u rječicu Blizna koja protiče kroz naselje.

Radojica Božić, iz Donjeg Brezika, kaže da su ovi problemi višedecenijski, a posebno ljeti na višim temperaturama, jer je kanalizacija išla u Bliznu. Poteškoće su stvarale, navodi Božić, i oborinske vode jer su plavile placeve.

U rukovodstvu mjesne zajednice Donji Brezik kažu da je napokon došao kraj njihovim mukama. Izgradnjom fekalnih kolektora riješiće problem otpadnih voda. Ostaje još jedan korak za naselja sa 250 domaćinstava za koja treba da se završi kanalizacija.

Јovica Savić, predsjednik MZ Donji Brezik, kaže da imaju skoro 7.000 stanovnika, a da je malo toga urađeno u infrastrukturi u prošlom periodu. Navodi da bi krajem ove godine trebalo da bude završena kanalizacija u dužini od 2.750 metara, tj. jednog kraka za većinu stanovnika ove MZ. Međutim, problem oko regulacije riječice Blizne i dalje ostaje.

Isto su nam potvrdili i u resornom odjeljenju u kome ističu da će osim izgradnje kanalizacionih kolektora, biti izgrađen priključak glavnog transportnog cjevovoda na brezički vodotoranj, a mještani će se odlučiti da li će postojeću vodovodnu mrežu spojiti na gradski vodovod ili ne.

Šef Odjeljenja za komunalne poslove distrikta Brčko Mićo Stevanović kaže da je riječ o izgradnji kolektora u dužini od 2.205 metara, vrijednosti oko 275.000 maraka.

- Ti radovi su zvršeni sa oko 75 odsto. Krenulo se od rijeke Save, pa kroz cijelo naselje, uporedo sa rijekom Bliznom - rekao je Stevanović.

Nakon realizacije projekta kanalizacione mreže i vodosnabdijevanja, mještani Donjeg Brezika kažu da im ostaju još dva komunalna problema. Sanacija korita rječice Blizna i uklanjanje gradske deponije koja je i u njihovom naselju, a na koju se dovozi smeće sa područja Distrikta.