latinica  ћирилица
22/10/2024 |  18:26 ⇒ 19:20 | Autor: RTRS

Film "Konačna bitka" Mladena Miljanovića u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu

U okviru Programa umjetničkog filma Artist’s Film u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, publika će od 25. oktobra do 12. novembra 2024. biti u prilici da pogleda film "Konačna bitka (The Final Battle)" umjetnika Mladena Miljanovića. Film će biti prikazivan u Sali Miodrag B. Protić tokom čitavog radnog vremena Muzeja.
Film "Konačna bitka" Mladena Miljanića - Foto: Ustupljena fotografija
Film "Konačna bitka" Mladena MiljanićaFoto: Ustupljena fotografija

Prvo prikazivanje filma biće u petak, 25. oktobra u 18 časova, dok će istog dana u 19 časova biti održan razgovor sa Mladenom Miljanovićem, koji će voditi mr Mišela Blanuša, šefica Odjeljenja umjetničkih zbirki i izložbi MSU, kustoskinja Zbirke slikarstva od 1900. do 1950. i muzejska savjetnica.

Ovo će ujedno biti prvo muzejsko prikazivanje filma, koji će nakon Beograda biti prikazan u Parizu, Budimpešti, Pertu, Berlinu i Sidneju.

Film "Konačna bitka" nastoji da izmjeri puls postkonfliktnog društva na moralno dvosmislen način. Dolazi u trenutku kada preovlađujući narativ o ratovima u Ukrajini i na Bliskom istoku normalizuje eskaliranu militarizaciju i pojačani sukob kao jedino rješenje.

Ovaj sveobuhvatni ciklus nasilja pokazuje se kao izazov za svaki namjerni umjetnički izraz, ali on predstavlja samu prepreku sa kojom ovaj film želi da se suoči. Pojavljuje se kao odgovor i filmskog stvaraoca i društva iz kojeg potiču, koristeći kinematografski narativ kako bi se upozorili na normalizaciju sukoba i militarizaciju koja je sveprisutna u savremenim medijima i političkom diskursu.

Program umjetničkog filma u Muzeju savremene umjetnosti posvećen je pokretnoj slici, videu i filmu kao sve popularnijoj i neprestano razvijajućoj umjetničkoj formi, sa idejom da ponudi živopisan prikaz odabranih umjetnika i njihovih djela koji su inspirisani filmom kao medijem i osjećaju potrebu da ga tumacče i odgovore na svoj način.

Urednica programa je Maja Kolarić, direktorka MSU, a koordinatorka programa Kristina Armuš.