latinica  ћирилица
23/10/2024 |  18:01 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Kada će biti završen most u banjalučkom naselju Česma? (VIDEO)

Izgradnja jednog od najznačajnijih kapitalnih projekata za Banjaluku, mosta u Česmi, u završnoj je fazi, ali za saobraćaj neće biti otvoren još najmanje godinu.
Most Česma - Foto: RTRS
Most ČesmaFoto: RTRS

Nakon dvije godine čekanja, iz Grada su potvrdili da su riješeni imovinsko - pravni odnosi i da bi trebalo da počne gradnja pristupne saobraćajnice. Za ovaj projekat Vlada i "Putevi" izdvojili su 6,6 miliona maraka.

Završeno je više od 80 odsto radova na izgradnji mosta u Česmi koji je višemilionski projekat i jedna je od značajnijih investicija Vlade u Banjaluci.

Do kraja ove godine biće završena prva faza. Za vozila i pješake trebalo bi da bude otvoren do novembra 2025.godine.

- Radovi teku po projektu. Osnovna konstrukcija mosta je u završnoj fazi. Do kraja godine planiramo da završimo prvu fazu radova koja podrazumijeva betoniranje završne ploče na mostu, obalnu utvrdu i postavljanja zaštitne ograde i trotoara na mostu - rekao je Milan Dakić, vršilac dužnosti direktora "Puteva Republike Srpske".

Iz Puteva Srpske navode da je jasno da izgradnju mosta finansiraju Vlada i ovo javno preduzeće. Podsjetili su da Grad finansira rješavanje imovinsko - pravnih odnosa i izgradnju pristupnog puta, ali ne i mosta.

- Gradonačelnik je naravno uz ovaj projekat i još neke projekte u svojoj političkoj kampanji imao pravo ovdje da dođe i da se slika. Јa želim odgovorno da potvrdim da ovaj most plaća Vlada Srpske i javno preduzeće Putevi - pojasnio je Dakić.

Nakon četiri godine prisvajanja brojnih projekata koje je u Banjaluci finansirala Vlada Srpske Stanivuković konačno, bar kada je riječ o mostu u Česmi, priznaje da to nije investicija grada.

- Prirodno je da za tako velike investicije novac daje Vlada, grad rješava drugo, kako se ja mogu time kititi, mogu samo biti ponosan. Na karju to ostaje iza nas, ja bih to tako definisao - rekao je Stanivuković.

Mještanni Česme s nestrpljenjem čekaju završetak radova. Od centra Banjaluke udaljeni su samo četiri kilometra, ali zbog svakodnevne gužve u saobraćaju, kažu, putuju gotovo sat vremena.

Česma je jedno od naselja koje se najbrže širi, međutim mještani se suočavaju s brojnim problemima, a upravo jedan od njih je izgradnja mosta.

Iako je gradonačelnik slavodobitno najavljivao da će most biti završen ove godine, građani će ipak morati sačekati još najmanje godinu.