latinica  ћирилица
30/07/2014 |  14:09 | Autor: SRNA

Јurić: Nepotpuna odluka o laureatima

Član žirija za dodjelu nagrada "Šušnjar" i "Slovo Podgrmeča" Zlatko Јurić smatra da Organizacioni odbor književnih susreta "Šušnjar 2014" prije dva dana nije potpuno saopštio odluke o ovogodišnjim laureatima.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

Јurić navodi da je u saopštenju izostavljena činjenica da je o dobitniku nagrade "Slovo Podgrmeča" Aleksandri Čvorović za knjigu "Nadrastanje" odlučeno većinom glasova i da su u uži izbor za ovu nagradu ušle i knjige dvojice pjesnika mlađe generacije - "Poezija u kostima" Milana Rakulja i "Tunel" Gorana Gavrića Grge, a žiri je razmatrao i mogućnost dodjeljivanja nagrade Branimiru Kršiću i Berislavu Blagojeviću.

- S obzirom na to, da nije donesen pravilnik o dodjeli nagrade, iznio sam stav da novčano manju nagradu "Slovo Podrgrmeča" ne bi trebalo dodjeljivati afirmisanim piscima, starije i srednje generacije, već mlađim stvaraocima, onima kojima treba dati podsticaj i priznanje -  naveo je Јurić u saopštenju.

On je podsjetio, da je odlučeno da književna nagrada "Šušnjar" za ovu godinu bude dodijeljena književniku Dušanu Praći za knjige poezije "Šušnjarski žubori" i "Sana u snu Sanjana", te da je to pjesnik koji je, bićem i poezijom, vezan za Sanski Most, Podgrmeč, stratište Šušnjar i manifestaciju za čije održavanje je dao značajan doprinos.

Јurić je dodao, da je iznio i mišljenje da glavnu nagradu "Šušnjar" i drugorangiranu nagradu "Slovo Podgrmeča" – koje se dodjeljuju iz pijeteta i sjećanja na 5.500 mučki umorenih Srba i Јevreja na Šušnjaru – treba dodijeljivati piscima koji pišu u duhu srpskog patriotizma, koji njeguju srpski jezik i ćirilicu i motivski su vezani ili se stilski nadograđuju na jezik Podgrmeča i Krajine.

On je naveo da je, imajući u vidu da je književna manifestacija "Šušnjar" od posebnog značaja za srpski narod, predlagao da u književni program budu uvršteni i pisci iz Srbije i Crne Gore, a posebno sa Kosova i Metohije.

- Organizator je i ove godine pozvao pjesnike iz Srbije, međutim, odgovor je bio da za njihov dolazak nije moguće obezbijediti veći honorar od predviđenog. Nedostatak sredstava za kulturu nije opravdanje ni za jednu vlast jer bez kulture, istorijskog nasljeđa i očuvanja srpskog jezika ne može se očuvati ni Republika Srpska - smatra Јurić.

On je istakao da Srpska mora da izdvoji značajna sredstava i pomogne da se u obilježavanje stratišta gdje su ustaše mučki ubile 5.500 Srba i Јevreja uključe jevrejske organizacije i finansijski omogući učešće jevrejskih pisaca u okviru književnog programa.

- Zahvaljujući na časti koja mi je ukazana da učestvujem u pripremi književnih susreta "Šušnjar 2014" i uzimajući u obzir prethodno navedene i neuvažene stavove, ovim izdvojenim mišljenjem odričem se svog honorara i molim da se predviđeni iznos, u cijelosti, uplati na račun parohije Srpske pravoslavne crkve u Oštroj Luci - zaključio je Јurić.