latinica  ћирилица
23/08/2014 |  18:10 | Autor: Agencije

Prijedor: Izložba domaćih umjetnika

U Muzeju Kozare u Prijedoru otvorena je izložba radova članova Udruženja likovnih umjetnika Prijedora. Eremić je rekao da je ovo treća,
Muzej Kozara: Od crteža do akvarela na platnima - Foto: Glas Srpske
Muzej Kozara: Od crteža do akvarela na platnimaFoto: Glas Srpske

 Publici je na trećoj po redu izložbi predstavljeno 37 djela koja su izradila 24 autora. 

- To je jedan generacijski i poetski presjek, od najstarijih do najmlađih članova, tačnije presjek likovne scene grada Prijedora - istakao je predsjednik udruženja Boris Eremić.

On je dodao da je riječ o njihovim najnovijim radovima, koji do sada nisu izlagani, a rađeni su u raznim tehnikama, od akvarela, crteža do skulptura i mozaika.

Izložbu je otvorila načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Ljiljana Babić koja je istakla da ovo Udruženje u prethodne četiri godine, od kada je obnovljeno, predstavlja veoma značajan spoj genetike, pameti, mladosti i iskustva.

- S ponosom govorimo da Prijedor ima 30 akademskih slikara i još deset studenata na akademijama, tako da će grad Prijedor i u narednom periodu pomagati rad ovog udruženja kako bismo i ubuduće ostali grad slikara, kako smo to bili stotinu godina unazad - kazala je Babićeva.

Јedan od najstarijih izlagača je slikar Dragan Topić koji je istakao da je zadatak udruženja da u narednom periodu privuče mlade autore.

Selektor izložbe Milana Veinović iz Pančeva u katalogu ove izložbe zabilježila je da je u kulturološkom ambijentu Prijedora specifična pojava dvije generacije koje djeluju istovremeno u svojim različitim poetikama.

Izložba će u Muzeju Kozare biti otvorena do 10. septembra.