latinica  ћирилица
23/08/2014 |  21:27 | Autor: RTS

Počeli 49. Niški filmski susreti

Niška tvrđava večeras je tradicionalno predata glumcima. Do 29. avgusta, za nagrade Festivala glumačkih ostvarenja boriće se ekipe 11 filmova.

Predsjednica stručnog žirija Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma u Nišu je glumica Dragana Varagić, a članovi su glumci Predrag Ejdus i Dubravko Јovanović. Umjetnički direktor, kao i prethodne dvije godine je glumac Dragan Vujić Vujke.

U konkurenciji za glavne nagrade festivala biće prikazani filmovi: Montevideo, vidimo se, Vojna akademija 2, Atomski zdesna, Kad ljubav zakasni, Spomenik Majklu DŽeksonu, Top je bio vreo, Varvari, Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa, Lav hanter, Mamula i Neposlušni.

Kao gostujući film biće prikazan film Lauš, posvećen životu glumca Žarka Lauševića.

Glumci će konkurisati za najvažnije festivalsko priznanje Gran-pri "Naisa", kao i za nagrade za najbolju žensku i mušku ulogu "Carica Teodora" i "Car Konstantin", povelje za glavnu žensku i mušku ulogu, nagrade za najbolju žensku i mušku epizodu, i za najboljeg debitanta.

Nagrada Udruženja filmskih glumaca Srbije za životno djelo dodijeljena je glumcu Miši Јanketiću i ona će biti uručena sutra veče.